Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът разреши на неваксинирано дете да посещава детска градина в Сливен

Административен съд - Сливен

Административен съд Сливен разреши на родителите на дете без задължителните ваксинации, одобрени от Министерство на здравеопазването, то да посещава детска градина. Решението е от 29 октомври и е публикувано на интернет страницата на съда. Бащата на детето - отец Евгений Янакиев, и съпругата му съдят РЗИ и Министерството на здравеопазването за дискриминация.  .

Отец Янакиев коментира, че е взел решението да не ваксинира детето си на база своя житейски опит и опита му с деца.

„Съдията точно това е казал, че няма опасност за другите деца поради факта, че са ваксинирани. Аз мога да се притеснявам - който не си ваксинирам детето, че може да се зарази от нещо, докато ваксинираните нали имат имунитет?“.

Във връзка с казуса началникът на Детското отделение в Сливен д-р Люба Бъчварова коментира, че ваксините не дават странични ефекти, а децата без ваксини са винаги в риск.

"Всеки родител има право на собствено мнение и отговаря за здравето на детето си, но когато се поставя здравето на общата популация, тогава проблемът е сериозен, медицински".

Главният секретар на РЗИ-Сливен Деян Петров коментира, че решението на Административния съд ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна