Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебют на пианиста Симеон Гошев като солист на Радиооркестъра

Симеон Гошев

Симеон Гошев е поредният изявен млад изпълнител, поканен от маестро Марк Кадин и Радиосимфониците като солист през този сезон - той ще се представи с Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен. В програмата ще прозвучи и Концерт за оркестър от Бела Барток. Гост-диригент ще бъде Станислав Ушев.

29-годишният пианист живее във Виена още от времето, когато е бил студент в Университета за музика и сценични изкуства - имал е щастието сред неговите преподаватели да бъдат пианисти като Лилия Зилберщайн и Олег Майсенберг. 

Много от успешните участия на Симеон Гошев напоследък са всъщност на конкурси - той получи втора награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" в Шумен и тогава също свири под палката на Станислав Ушев, както ще бъде и в петък в зала "България". Преди това завоюва награди на конкурсите "Леош Яначек" в Бърно и "От Бах до джаз" в Атина.

Сега, за дебюта му с Радиоорксетъра е избран Четвъртия клавирен концерт на Бетовен и това ще бъде нещо като встъпление в отбелязването на 250-годишнината на композитора, което ще бъде много мащабно и ще увлече всички музиканти по света.

"Интересът ми към Бетовен продължава вече доста години. Това е един от композиторите, които за мен са малко или много като марка за качество. Той е бил изключителен перфекционист в работата си. Другото, което много ме привлича, е неговата различност, която, може да се каже, че дори на моменти е била съзнателно търсена. Тази иновативност, този бунт срещу нещата, които са се случвали преди него в музиката, търсенето на нови пътища, както и този перфекционизъм - всичко да бъде наистина така, както той го иска - според мен го правят един много специален композитор." - споделя младият пианист.

За конкурсите, за учителите в живота му и за музиката на Бетовен Симеон Гошев разказва в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна