Eмисия новини
от 21.00 часа

Трите водещи парламентарни комисии гледат финансовата рамка за 2020-а

Снимка: БГНЕС

Финансовата рамка за догодина ще бъде разгледана от трите водещи парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по труда и социалната политика и по здравеопазването.

Бюджет 2020 година е балансиран, като се предвижда държавата да събере и изхарчи близо 47 млрд. лева. Приоритетите в него са образование, здравеопазване, отбрана и политиката по доходите.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, а пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от 1 юли.

Без съществена промяна остават осигурителните прагове с изключение на този за земеделците, който за пореден път управляващите ще опитат да изравнят с минималната работна заплата.

Като цяло бюджетът за догодина предвижда повече пари за отбрана, здравеопазване и доходи, но не и за помощи за отглеждане на деца.

„Дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари, тъй като концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули“, заяви финансовият министър Владислав Горанов след края на заседанието на тристранния съвет.

При представянето му Горанов заяви, че бюджетът за догодина изпълнява приоритетите на кабинета, въпреки че не е съвършен:
„Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним, и до голяма степен намира баланса между основни сектори, които финансира държавата“.

А тя догодина възнамерява да поеме нов дълг от 2,2 млрд. лева и отново да излезе на външните пазари, използвайки дълговата програма и договора с банките, които работиха по последните емисии на външните пазари. По него са взети малко над пет милиарда евро от възможни осем милиарда евро. 

Още от