Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник преминава на воден режим

| обновено на 07.11.19 в 18:49
Язовир “Студена“
Снимка: архив

Перник преминава на воден режим. От ВиК предлагат той да влезе в сила от 18 ноември, като вода ще има само във времето от 16 до 22 часа. Разчетите са направени така, че ако няма валежи, наличното количество вода в язовир „Студена” да стигне до края на април следващата година, съобщи управителят на ВиК-Перник Иван Витанов.

Официално режимът трябва да бъде обявен от кмета на общината.

Новоизбраният кмет Станислав Владимиров, който встъпва в длъжност на 12 ноември, не изключва възможността за промяна в графика на водоподаването и въвеждането на един по-мек режим.

Окончателното решение ще бъде взето след консултация със специалисти, каза Владимиров и добави, че има много въпроси, на които чака отговор от ВиК. Един от тях е защо се стигна до тази ситуация, добави Владимиров.

На пресконференция по-рано днес управителят на ВиК посочи като причина за режима продължителното засушаване и многото аварии по мрежата.

Той категорично отрече да е източвана вода от язовир "Студена" заради ремонта на стената. Ремонтът е направен изцяло под вода от водолази от Италия, каза Витанов.

Предстоящият режим ще засегне не само Перник, но и град Батановци и девет села, черпещи вода от язовира.

Според ВиК въвеждането на режим в град Радомир на този етап не се налага.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени