Eмисия новини
от 16.00 часа

100 години от рождението на Руслан Райчев

Снимка: архив

На 5 май тази година се навършиха 100 години от рождението на диригента Руслан Райчев. От тогава в различни предавания на програмата беше представена личността и творчеството на един от големите диригенти в музикалната ни история. В две предавания – на 7 и 14 ноември отново ще говорим за него. Поканих сина му Петър Райчев, за да представим биографичната книга – луксозно издание с много снимки, подробна дискография, постановки и концерти дирижирани от Руслан Райчев.

Ето какво разказа той за работата си върху това издание.

В предаванията ще звучат записи, съхранени в „Златния фонд“ на националното радио, осъществени под диригентството на Руслан Райчев.

Никола Николов, Юлия Винер, Асен Селимски – записи, осъществени през шейсетте години на миналия век с Оркестъра на Берлинското радио. Запис от гостуване на Елена Николай през 1962 г. с Пловдивската филхармония. Ще свири Иво Погорелич – запис от гостуването му през 1984 г. с Оркестъра на радиото. Ще чуем Димитър Узунов и Николай Гаубич, записани през 1955 г. по време на концерт на международен младежки фестивал във Варшава. Ще чуете Нели Карова, записана през 1950 г., както и Катя Попова и Любомир Бодуров от 1961 г. Ще представим и регистрации с Пернишкия оркестър и с Русенската филхармония.

В звуковия файл Петър Райчев споделя спомените си за преживявания в семейството и за различни творчески ангажименти на своя баща. 

Публична тайна от онези години е и страстта на Руслан Райчев към футбола. Чуйте няколко забавни истории.На 13 ноември от 19 часа в Софийската опера ще се състои концерт, посветен на юбилея на Руслан Райчев, в който ще участват Цветелина Василева, Юлиан Константинов, Веселин Михайлов, Гергана Русекова, Димитър Станчев, Костадин Андреев, Мария Белчева, Николай Петров и Цветана Бандаловска. Ще дирижира Игор Богданов. В рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 3 декември ще бъде представена книгата, за която говорим със сина на диригента.

Програмата на концерта включва и прожекция на документален филм на Петър Райчев за неговия баща и концерт с участието на различни поколения певци.


Още от

Идва "Нощта на театрите"

обновено на 15.11.19 в 12:04