Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай се съгласиха на поетапно намаляване на съществуващите двустранни мита

Пазарите на акции реагират позитивно на новината за съвместното премахване на тарифите

Китай и Съединените щати трябва едновременно да отменят някои от съществуващи двустранни мита, за да могат двете страни да постигнат "фаза първа" на търговска сделка, съобщи в четвъртък китайското министерство на търговията.

Пропорцията на поетапно отменяните тарифи трябва да е еднаквa, като може да се договори и колко от тарифите трябва да бъдат отменени, посочи Гао Фън, който е говорител в Министерството на търговията на Китай.

През последните две седмици и двете страни се споразумяха да отменят планираните допълнителни тарифи, които трябваше да бъдат наложени в различните фази на многомесечната търговска война, допълни той.

Гао Фън подчерта, че цялостно търговско споразумение между Пекин и Вашингтон може да бъде подписано само при условие, че всичките митнически тарифи бъдат премахвани "едновременно и пропорционално".

Новината за договорената поетапна отмяна на съществуващите двустранни мита допринася за ново засилване на инвеститорския риск-апетит на световните фондови пазари.

Фючърсите на индекса DJIA, търгувани на електронната извънборсова търговия, нарастват със 135 пункта (с 0,5%), на широкият индекс S&P500 - с 0,51% и на Nasdaq100 - с 0,61%, което е предпоставка за нови рекордни върхове по-късно през деня след старта на търговията на Уолстрийт.

Европейските борси също нараства в началото на днешната търговия, като немският индекс DAX 30 се повишава с 0,6%, френският CAC40 - с 0,38%, британският FTSE100 - с 0,35%, а общият европейски индекс Stoxx Europe 600 - с 0,35%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна