Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на предприемача 2019

| обновено на 07.11.19 в 17:28
Снимка: архив

Предприемачеството като шанс за „Хората, което променят България“ – в деня на 17-ото издание на Европейския ден на предприемача и конференцията, организирана от Научноизследователския сектор и Бизнес клуба на Софийския университет – кои са малките стъпки, които водят до големия успех, и какви са възможностите за подкрепа на предприемачеството и стартиращите компании? Форумът е трибуна за представяне на предприемачи с успешни проекти и дава възможност да бъдат обменени идеи и практики за успешното реализиране на добрата бизнес идея. На Европейския ден на предприемача 2019 са представени най-новите източници за финансиране на предприемачеството – банки, финансови дружества и фондове, оперативни програми на ЕС и други финансови инструменти. Основен акцент на форума са и менторските програми, осигуряващи допълнителни знания на предприемачите.

Светозар Георгиев е един от четиримата млади хора, които през 2002 г. създават компания, продадена през 2014 за повече от половин милрд. долара. Това е най-високата цена за продадена българска компания досега. Една компания, която поставя България на световната карта на IT индустрията. 

Защо е интересно и полезно да си предприемач

"За мен най-важното е, че един предприемач реално управлява своята съдба. Той може да се занимава с интересни дейности, да развива екип, да развива организация, която да надрасне границите на държавата, от която е стартирал", разказва Светозар Георгиев и подчертава:

"Много е важно да загърбим тази прекалено черна нагласа, че в България сме все жертва на нещо и нищо не може да се направи. За щастие годината е 2019-а – светът е все по-свързан от всякога. И ако имаш добра идея, доста желание и упоритост, можеш да направиш продукт, услуга, иновация на световно ниво." 

България все повече се превръща в предприемачески център

Кирил Петков – предприемач, бизнесмен, преподавател, филантроп, познат с безпрецедентната акция за спасяването на алпиниста Боян Петров, основател на Центъра за приложни изследвания и иновации на СУ "Св. Кл. Охридски".

Предприемачество по български

"Екипност е ключовата дума. Защото хората се доверяват на хора. Имаме изявени българи по целия свят... Всеки успех носи успех. Може да има конкурентоспособност и в България на ниво, което се оценява високо на световните пазари. Тези връзки, които не са структурирани през официални програми, набират ход и ще донесат резултати", коментира Кирил Петков и разказа за Харвардския център на СУ.

Божил Добрев – директор на Научноизследователския сектор на СУ "Св. Кл. Охридски".

Малките стъпки към големия предприемачески успех

"В последните години броят на предприемачите нараства и те дават своя принос към икономиката на България. С тази инициатива (Европейският ден на предприемача – бел.ред.) даваме възможност на млади и не толкова млади предприемачи да споделят своя опит, да се запознаят с възможностите за финансиране – от страна на държавата, а и от спонсори – банки, финансови институции. Предприемачеството открива възможности за откриване на нови работни места за младите хора, за онези които са готови с идеи, готови са да поемат риск", каза Божил Добрев, който разясни, че Стопанският факултет на СУ осъществява редица проекти, които дават възможност на младите хора да реализират своите идеи.

Светослава Стоянова и Светослав Маноилов от Джуниър от "Джуниър Ачийвмънт" споделиха своя опит в бизнеса и предприемачеството. 

"За тези 18 години: В първото издание са били едва 80 души. А в сегашното издание общо около 1200 млади хора са на своето мениджърско място. Една от най-желаните позиции, например, беше творчески директор на една организация в София, в сферите на маркетинга и комуникацията и т.н.", разказа Стоянова.

"Традициите в българското предприемачество са много сериозни и те започват още от Българското възраждане. Евлоги и Христо Георгиеви са осъзнали, че, за да се развие едно общество, най-важната инвестиция е в образованието. Братята работят за издигане на самата среда и на обществото като цяло", акцентира Маноилов.

Кой и как може да „вдъхновява бъдещето“ – за 18-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна