Eмисия новини
от 21.00 часа

БСП сигнализира европейски посланици и институции за изборите

Борисов обеща незабавна реакция, ако твърденията за репресии срещу леви активисти се потвърдят

| обновено на 07.11.19 в 16:38
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП изпраща писма до всички европейски посланици у нас и до ПАСЕ и ОССЕ за начина на провеждане на изборите. Според левицата е имало репресии от управляващите срещу нейни кандидати и активисти, които продължават и след местния вот.

Председателят Корнелия Нинова даде пример със застъпници в Благоевград и Дупница, които са получили предупреждение за уволнение, заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат за общински съветник от БСП, уволнена възпитателка в детска градина в Септември, защото отказвала да подписва документи.

Радина Банкова - кандидат за кмет на Ловеч и председател на Българската асоциация на производители и износители на облекло и текстил, съобщи, че фирмата ѝ е със запорирани сметки заради задължения към НАП, каквито тя няма. Корнелия Нинова призова:

"Всеки сигнал подавайте при нас. Ще ви защитим с всички средства - юридически и политически. Няма да ви оставим на тези репресии сами. Обръщам се към държавните служители, някои от които споделиха, че ги изпращат на измислени проверки, за които няма никакво основание. Не изпълнявайте такива заповеди. Накрая ще си измият ръцете с вас и вие ще носите отговорност."

Реакция от премиера

В отговор премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че ако твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за репресии от страна на управляващите над кандидати на левицата в местните избори, са истина, сам ще предприеме действия:

"Госпожа Нинова е казала, че е имало репресирани хора след изборите. Искам и я моля, през който иска там от парламента, да ми ги прати тези хора. Ако се окаже, че е вярно, във вторник аз лично ще им се извиня и този, който си го е позволил - ако си го е позволил, ако не е поредна манипулация, просто ще види реакцията".

Още от