Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Илчев: Имаме няколко нива на българство

Понякога страхът от репресия е по-силен от самата репресия, смята той

2
Проф. Иван Илчев
Снимка: БГНЕС

"Винаги съм изпитвал своите колебания доколко историята е наука и доколко е изкуство". Това каза пред БНР проф. Иван Илчев, представяйки в предаването "12+3" книгата си - двутомно издание „Розата на Балканите”. Той се опита да даде отговор на този въпрос:

"За да може да бъде въздействаща, историята трябва да бъде изкуство, което, разбира се, отговаря, доколкото е възможно, на това, което се е случило. Доколкото е възможно, защото понякога едни и същи факти могат да доведат до различни трактовки".

Според проф. Илчев хората, които се занимават с история, могат да не се съобразяват с конюнктурата и уточни:

"Понякога страхът от репресия е по-силен от самата репресия". 

За книгата си историкът сподели, че се е опитал да напише неща, които рядко ги има, особено в книги, насочени към по-широка публика и даде пример с взаимоучителната система, която е възприета от българските училища през Възраждането, но не се казва, че тази система се използва по същото време в турските училища.

"Имаме няколко нива на българство", каза проф. Илчев и поясни:

"Най-българи са българите - православни, след това са българите - католици, които донякъде са българи. Протестантите са по-ново явление. Българите - мюсюлмани, към тях отношението е двойнствено. И след това следват вече другите етнически групи, които живеят на територията на българската държава - евреи, арменци, турци и т.н., които в известен смисъл не са исторически народи за повечето от авторите на нашите книги. Освен като мишена за обругаване, с определени политически цели, а това са хора, които живеят от векове на нашите земи".

Историкът даде и още един пример: "Говорим за турското нашествие на Балканите през 14 век, което е вярно. Говори и за славянското заселване на Балканите през 6 век. Ами двата процеса са на практика идентични", категоричен бе проф. Илчев и добави:

"Идват такива групи друго население, грабят, насилват, палят и се заселват на тези земи. Трябва да бъдем по-обективни и да казваме, че това е част от времето".

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Иван Илчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия