Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код: Строител

Инж. Любомир Качамаков: Дигитализацията е приоритет за строителния сектор

Браншът трябва да започне да се саморегулира

Инж. Любомир Качамаков в студиото на Радио София
Най-голямото областно представителство (ОП) на Камарата на строителите в България (КСБ) – Софийското, раздаде годишните си награди „Най-добър строител“.

Гост в рубриката днес е инж. Любомир Качамаков - председател на Областното представителство на КСБ-София, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Той не скри гордостта си от приноса на строителите в промяната, разхубавяването на София, в това тя да става все по-привлекателна за живот и работа.

2019 г. се очертава като много добра за строителния бранш, статистиката сочи ръст от над 17 процента. Реализираните от софийските строители множество обекти от различен мащаб дават всички основания да определим отминаващата година като успешна и за ОП София.

През годината комуникацията на централно и местно ниво беше много динамична, и тук използвам случая да благодаря на МРРБ и на Столичната община за добрия диалог, като се надявам, той да продължи и да постигнем още по добри резултати.

Като един от най-големите успехи на Областното представителство мога да посоча, че ние наистина поставихме на вниманието на бранша цифровизацията и въвеждането на BIM (строително информационно моделиране) технологиите. Аз съм убеден, че това е бъдещето на сектора. Това ще ни помогне да повишим производителността на труда в нашите дружества и да бъдем конкурентни. Дигитализацията ще бъде основен приоритет пред Областното представителство и през предстоящата година.

Дигитализацията е процес, който в световен мащаб се развива главоломно. На европейско ниво това е и един от приоритетите на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Темата е изключително важна не само за бранша, а и за възложителите и инвеститорите като цяло. За никого не е тайна, че има проблеми, които са в резултат от лошите проекти. За съжаление всички винят строителите, а никой не казва каква е ролята на проектанта и строителния надзор.

Дигитализацията и тук може да даде решение. Визуализацията прави много разбираем всеки процес, който искаш да обясниш. Чрез нея много лесно може да се покаже и да се разясни проблем дори на хора, които не са специалисти, а би следвало да вземат решения. Например кметове, министри, зам.-министри. Това каза днес в рубриката „Код: Строител” инж. Любомир Качамаков. Той подчерта, че цифровизацията ще даде рамка, правила, валидни за всички участници и до голяма степен ще премахне субективизма в интерпретациите и в оценяването на обектите.

За повече информация по темата чуйте цялото интервю на Анелия Торошанова с инж. Любомир Качамаков.

Любомир Качамаков е роден в София. В областта на строителството започва работа през 2001 г. От началото на 2016-а управлява фирма ­КОМАНС, която е създадена през 1990 г. и е сред учредителите на Камарата на строителите в България (КСБ). Компанията притежава удостоверение за вписване в ЦПРС с номер 4, т.е. това е четвъртата фирма, записана в регистъра на Камарата.

От 2010 г. участва в управлението на КСБ като член и зам.-председател на Областния съвет на ОП-София. От 2013 г. е избран за член на Управителния съвет на КСБ. От 2016 г. е член на Изпълнителното бюро на Камарата. През 2018 г. е избран за председател на ОП-София, като поема поста от инж. Илиян Терзиев, който е избран за председател на организацията. На 8 октомври т.г на Общо събрание на ОП-София е преизбран за нов 3-годишен мандат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени