Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави лихвата непроменена, но двама от банкерите гласуваха за нейното понижение

Паундът поевтинява спрямо долара и еврото след липсата на единодушие в централната банка

Английска централна банка

Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,75%, но двама от членовете на банката гласуваха за понижение на основната британска лихва.

Решението за запазване на лихвите непроменени беше напълно очаквано с оглед на факта, че Великобритания отложи за пореден път Брекзит (този път до 31-ви януари догодина) и че страната се намира в предизборна обстановка. Самото решение обаче не беше взето с пълно единодушие, а беше взето изненадващо със 7 срещу 2 гласа, тъй като Джонатан Хаскъл и Майкъл Сондърс гласуваха за понижаване на лихвената ставка с 25 базисни пункта до 0,50%.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

В изявлението си след края на заседанието, Английската централна банка отбеляза, че "растежът на БВП на Обединеното кралство се забавил значително през тази година“, отразявайки рисковете, свързани с Брекзит, и с оглед на слабия глобален растеж в резултат на политиките на търговски протекционизъм.

АЦБ прогнозира растежа на британската икономика от 1,4% през тази година (над 1,3% прогноза през август) и ускоряване на растежа до 1,6% през 2020-а, до 1,8% през 2021-а година и до 2,1% през 2022-а година.

Банката понижи слабо очакванията си за британската инфлация през настоящата година до 1,2% от 1,3% през август), като нейните инфлационни прогнози за 2021-а година бяха още по-рязко занижени до 1,8% (от 2,3% през август).

Централната банка също така отбеляза, че наскоро постигнатото ново удължаване на крайния срок на член 50 от Европейския договор (до 31-ви януари), шансовете за Брекзит без сделка "спаднаха забележимо", което подкрепя очакванията ѝ за подобряване на икономическия растеж през следващата година. По-разхлабената фискална политика на Обединеното кралство и очакваното скромно възстановяване на глобалния растеж също биха допринесли за по-доброто представяне на британската икономика догодина.

АЦБ посочи, че британският парламент ратифицира Брекзит сделката на премиера Борис Джонсън и правителството успее да сключи споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на пакта на съюза с Канада, тогава икономиката на Обединеното кралство ще постигне бавен, но стабилен растеж през следващите години, тъй като подобен резултат ще премахне част от несигурността, която понастоящем потиска бизнес инвестициите и потребителските разходи.

На пресконференция след края на редовното заседание, шефът на централната банка Марк Карни заяви, че "голямата картина" на глобалния икономически растеж е станала "по-мрачна". Икономическата експанзия се "забави значително", достигайки най-ниското ниво от края на 2009 година поради търговската несигурност и влошаването на световната търговия, което започна в края на миналата година.

И той отбеляза, че последното отлагане на Брекзит е създало перспективи за подобряване на икономическия растеж на Обединеното кралство през 2020 година, но несигурността, свързана с излизането от Европейския съюз, продължава да бъде доминиращ рисков фактор.

Марк Карни посочи, че настоящата Брекзит сделка, договорена с Европейския съюз, е първата действителна сделка, включващ предходен период, и затова се отразило върху днешното решение на банката. Той добави, че АЦБ не се ангажира с по-нататъшно намаляване на ставките в бъдеще, но ще следи цените на петрола, цените на енергията и правителствените решения, които могат да повлияят на бъдещите прогнози. Карни обаче добави, че АЦБ може да понижи лихвите, ако глобалният икономически растеж продължи да се забавя, или ако остане в сила несигурността около Брекзит.

Британската лира реагира негативно на неединодушното решение на АЦБ да запази лихвата без промяна, тъй като инвеститорите бяха изненадани от факта, че двама от централните банкери са гласували за намаляване на основната лихва.

След решението на АЦБ паундът поевтинява с 0,33% към двуседмично дъно от 1,2806 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,4% към едноседмичен връх от 0,8647 британски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна