Eмисия новини
от 05.00 часа

Студентите като фактор в изборите на Острова

Борис Джонсън (вляво) и Джереми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборната кампания във Великобритания стартира със скандали и оставки и в двете основни партии – на управляващите консерватори и на лейбъристите в опозиция. Тази сутрин бивш член на Лейбъристката партия дори заяви, че Джереми Корбин е напълно негоден да управлява и призова привържениците на партията да гласуват за Борис Джонсън.

Министърът за Уелс Алън Кеърнс пък подаде оставка след изнесени доказателства, че е подвел съда по дело за изнасилване срещу негов приближен.

Докато привържениците и на двете партии имат дълбок повод за размисъл как да гласуват, то политическите наблюдатели обръщат особено внимание на една голяма група гласоподаватели, която не е политически обременена - студентите. Някои дори смятат, че те са тези, които ще решат изхода в тези изборите.

Институтът за политика във висшето образование публикува днес проучване, което показва, че повече от половината от студентите ще гласуват „тактически“, за да увеличат шансовете на тези кандидати, които отговарят на техните предпочитания за решаване на проблема с Брекзит. А анкетата показва, че 74 процента от студентите са против Брекзит.

Изборите са на 12 декември, а това означава, че много от студентите ще са се прибрали по домовете си за Коледа, но те имат опцията да гласуват както в университетите, така и по местоживеене. И това пояснява термина „тактическо гласуване“, защото студентите ще могат да избират първо, къде да гласуват като избирателен район и второ, дали да подкрепят кандидати, които е най-вероятно да спечелят. Директорът на Института за политика във висшето образование Ник Хилман заяви, че за разлика от друг път, когато таксите за обучение са определящ фактор при гласуването на студентите, сега Брекзит ще бъде в центъра на вниманието. 71 процента от анкетираните са заявили, че Брекзит ще окаже влияние върху техния вот.

Освен това 70 на сто искат нов референдум, а 75 процента очакват Брекзит да има отрицателен ефект върху тяхното бъдеще. На предишните общи избори през 2017 година студентският вот помогна на лейбъристите изненадващо да спечелят в райони със значително студентско население като Кентърбъри и Портсмут. Ник Хилман отбелязва, че две години по-късно това не е същия студентски електорат, но тенденцията младите хора да са за оставане в ЕС е напълно запазена.

Междувременно днес бе съобщено, че лекторите в университетите дават на студентите пет минути преди началото на лекциите да се регистрират за изборите и ги насърчават в рамките на общонационална кампания да се гарантира, че гласът на студентите - бъдещето на страната - ще бъде чут.

Още от