Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сауди Арамко" подписа петролни сделки с пет китайски компании

Снимка: Ройтерс

Петролната компания на Саудитска Арабия, или "Сауди Армако" (Saudi Aramco) обяви в съобщение за пресата в четвъртък, че е подписала споразумения с пет компании от Китай за доставка на суров петрол през 2020-а година.

Сделките, разписани отделно, "ще затвърдят позицията на компанията като основен доставчик на суров петрол в Китай", се казва в съобщението. Вицепрезидентът по маркетинг, планиране на продажбите и на доставките на петролния гигант Ахмед Ал Субай заяви, че споразуменията показват, че "китайските клиенти продължават да вярват в стабилността на доставките и оперативните постижения на "Сауди Арамко“, добавяйки, че договорите подчертават, че компанията "продължава да се ангажира с най-бързо растящи в света петролен пазар".

Според вчерашна информация на Блумбърг, няколко китайски държавни предприятия обмислят инвестиция в размер до 10 милиарда долара в предстоящото първично публично предлагане на акции на "Арамко" (в предстоящото IPO).

Междувременно Ройтерс съобщи в четвъртък, че Руско-китайският инвестиционен фонд работи за привличането на китайски инвеститори за планираното IPO на Saudi Armaco, като агенцията цитира ръководителят на руския държавен инвестиционен фонд RDIF.

Ръководителят на RDIF Кирил Дмитриев обаче допълни: "Не очакваме големи инвестиции от страна на Русия, тъй като Русия вече има доста сериозно присъствие в петролния и газовия сектор на собствената си икономики и трябва да диверсифицираме нашата икономиката".

"Въпреки това потвърждаваме, че Руско-китайският инвестиционен фонд работи в тази посока за привличане на редица китайски инвеститори към IPO-то на Aramco“, посочи той.

Самият Руско-китайски фонд (RCIF) е частен инвестиционен фонд, създаден съвместно от RDIF и от China Investment Corporation през октомври 2011-а година за стимулиране на двустранните инвестиции.

На този етап обаче не е ясно защо съвместният фонд RCIF търси да привлече инвеститори за първичното публично предлагане на акции на "Сауди Арамко", отбелязва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна