Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите

Снимка: БГНЕС

Допълнителен разход от 133 милиона лева на месец за 2020-а година би струвало преизчисляването на старите пенсии към средния осигурителен доход за 2015-а година.

Изчисленията, направени от НОИ, са в отговор на поискани от пенсионерски организации финансови разчети. На среща между управителя на НОИ Ивайло Иванов и Националния комитет по проблемите на възрастните хора, темата е обсъдена и по препоръка на Иванов тези искания е добре да се отправят към парламента, където вече е в ход бюджетната процедура за следващата година.

Другото предложение на пенсионерските организации е минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи и да стане 300 лева.

Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който участва в заседанието на трите ресорни комисии по финансовата рамка за догодина. Горанов допълни, че изпълнението на тазгодишния бюджет най-вероятно ще позволи изплащането на коледни добавки, но все още е рано за детайли.

В дългосрочен план обаче - промени в системата не се очакват:

"По-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни нови задължения за нея, респективно за държавата", подчерта Горанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени