Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Пламен Стайков: Операцията при затлъстяване води до загуба на 70-80% от свръхтеглото

С хирургичното лечение се постига и контрол над диабет тип 2

Проф. Пламен Стайков
Снимка: МБАЛ "Вита"
Операциите при пациенти с болестно затлъстяване или т. нар. бариатрична хирургия не е новост в Европа и САЩ - новите за нас техники там се прилагат от десетилетия, както за лечение на пациенти с наднормено тегло, така и за лечение на диабет. Интервенцията води след себе си и други ползи за пациентите - нормализиране на високото кръвно налягане и дори лечение на апнея и стомашен рефлукс. Противопоказанията са - злоупотреба с алкохол или наркотици или психически заболявания. Водещи хирурзи и ендокринолози демонстрираха в столицата нови хирургични техники и показанията, при които могат да се извършват този тип интервенции по време на Първия бариатричен симпозиум, който се проведе в МБАЛ "Вита".
С почетния лектор на форума - едно от големите имена в бариатричната и метаболитна хирургия проф. д-р Пламен Стайков, медицински директор на болницата в Заксенхаузен и на Медицинската мрежа Франкфурт Рейн-Майн разговаряхме за различните оперативни техники, резултатите от този тип операции, противопоказанията и рисковете:

"Този вид хирургия в България е съвсем в началото. Във всички западни страни, на първо място в Америка, но и в Европа този вид хирургия расте от 20 години с голяма сила. Причината е, че проблемът със затлъстяването и с диабета във всички развити страни е много голям и става все по-голям. Ние лекуваме пациенти с Body Mass Index (индекс на телесната маса) по-висок от 35. При тези болни има индикации за подобна хирургия, а целите са две - загуба на тегло и лечението на диабета".


Специалистът посочи, че по данни на Световната здравна организация от преди няколко години в света имало около 380 милиона диабетици, като очакванията са до 2030 година да станат половин милиард. В България около 25 процента от възрастното население е с наднормено тегло. Голяма част от тях имат нужда от подобен вид операция като единствен начин на лечение, посочи хирургът.

"Говорим за две групи от операции - в едната група са тези, които имат нужда само от загуба на тегло. Втората са болните с високо тегло и диабет. Всички операции се основават на един и същи принцип - намаляване на обема на стомаха, с което се намалява количеството храна, с която се засищат. При стомашната резекция обемът на стомаха се намалява със 70-80 процента. При байпас операциите също се намалява обема на стомаха, като след това болните могат да се хранят с всичко. Операцията цели болните да се хранят нормално и здравословно, без да намаляват диапазона на храната".


Проф. Стайков обясни, че след интервенцията болните трябва да приемат витамини допълнително и трябва да следят поне веднъж годишно кръвните си показатели за нивата на липиди, желязо и витамините. При сто процента от оперираните се повишава качеството на живота, категоричен бе специалистът. Няма опасност за прекалено отслабване.

"Резултатите при всички операции са общо взето едни и същи - болните загубват 70-80% от свръх теглото си, като след една година вече са или с нормално тегло или с няколко килограма над нормата. Рисковете от операцията са много малко - под 2 процента. Това включва кървене, проблеми с червата. Когато се сравняват с рисковете, които имат тези болни с високо тегло - риск от инфаркт, инсулт, сънна апнея или развиване на диабет, те са просто нищожни".


Около 80 процента от оперираните, които са имали диабет, нормализират кръвната захар и вече не нуждаят от прием на медикаменти. В центъра, в който специалистът работи в Германия, малко над половината от пациентите се подлагат на операция, за да лекуват именно диабет.
 
Д-р Ивайло Цветков, хирург в Университетската болница в Стоук он Трент, който също демонстрира пред българските си колеги този тип техники, посочи, че оперативното лечение може да излекува диабет, ако се приложи от 6 месеца до 9 години от началото на заболяването. По думите му до 98% стига излекуването при хора, на които е открит диабет от 6 до 12 месеца преди хирургичната намеса. Възможно е покачване на кръвната захар няколко години след това:

"Хирургичното лечение на болестното затлъстяване и на диабет тип 2 е двустранен процес, в който активно трябва да участва и самият пациент. Ние при изписването (след операцията) определяме диета за хранене за 6 седмици, след това пациентът може да яде твърди храни. Правим преглед след третия и шестия месец, изследваме различни показатели и даваме отново препоръки, като опитваме да подтикнем пациента към здравословен начин на живот. Опоперацията не е магически начин за лечение, ако самият пациент не участва в него".  


Още за различните техники, за приложението им и резултатите - чуйте в разговорите с проф. д-р Пламен Стайков и д-р Ивайло Цветков!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна