Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт с нови рекордни върхове след подновен оптимизъм за търговска сделка САЩ-Китай

И трите основни фондови индекси достигнаха нови рекордни нива при старта на търговията на Уолстрийт след поредни информации за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай.

Повод за подновения инвеститорски оптимизъм на пазарите на акции даде днешно изказване на говорителя на Министерството на търговията на Китай Гао Фън, че Вашингтон и Пекин ще отменят поетапно и пропорционално планираните нови митнически тарифи, както и някои от съществуващи двустранни мита, за да могат двете страни да постигнат "първа фаза" на търговската сделка между тях.

Агенция Синхуа пък съобщи, че Пекин обмисля да премахне ограниченията върху вноса на домашни птици от Съединените щати. Китай забрани вноса на всички домашни птици и яйца от САЩ през януари 2015 година поради епидемия от птичи грип, която продължаваше от години. Само година по-рано САЩ изнесоха за Китай домашни птици и птичи продукти на стойност 390 млн. долара.

Тези информации доведоха до подсилване на очакванията за предстоящо подписване на "първа фаза" на търговската сделка от страна на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, което отново се отразява силно позитивно на пазарите на акции.

Индексът на сините чипове DJIA нараства час след старта на търговията на Уолстрийт в четвъртък с над 235 пункта (с 0,87%) към нови исторически връх около 27 734,33 пункта, широкият индекс S&P500 се повишава с 0,57% към рекорден връх от 3095,74 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,8% към рекорден връх от 8477,35 пункта.

От позитивните новини за хода на преговорите САЩ-Китай се възползват акциите на големи американски компании, които са силно зависим от двустранните търговски взаимоотношения. Акциите на Caterpillar Inc. поскъпват с 1,39% и на 3M Co. - с 1,28%.

Технологичните компании, произвеждащи микрочипове, също имат значителни експозиции на китайския пазар, което обуславя солидното поскъпване и на техните акции. Акциите на Intel Corp. нараства с 1,34%, на Micron Technology - с 1,03% и на Nvidia Corp - с 1,3%.

Силен ръст от 9% бележат акциите на Qualcomm Inc., след като компанията за микрочипове представи по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие. Скок с над 10% има и при акциите на китайската компания Baidu Inc., листваната на американската борса, след като и тя представи по-добри финансови резултати.

Индексът Philadelphia Semiconductor, който включва компаниите за полупроводникова техника, нараства с 1,6%.

Според данни на компанията Refinitiv, близо три-четвърти (малко под 75%) от 383-те компании от широкия индекс S&P500, които досега представиха своите отчети, са постигнали по-добри от прогнозите печалби през последното тримесечие.

Акциите на компанията Hewlett-Packard (HP) пък нарастват с над 2% към 20,00 долара за една акция след информация, че отправената от Xerox оферта за придобиването на HP ще бъде на стойност $22 за акция. В същото време акциите на Xerox поевтиняват слабо с 0,16%.

В четвъртък поскъпват и акциите в енергийния сектор след възходящо движение на петролните фючърси. Фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с над 1% към 57 долара за барел, а тези на петрола Брент - с 0,7% към 62,20 долара за барел. Това допринася за нарастване с 1,05% на целия енергиен подиндекс, влизащ в S&P500.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени