Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признателност за потомци на защитници на евреи от цяла Европа

Снимка: Феня Декало

Институтът за изследване на Холокоста и музей "Яд Вашем" покани близо 100 потомци на ятаци на евреи от цяла Европа, за да им изкаже признателност за това, че в купонните времена на Втората световна война са разделяли своята дажба хляб с преследваните евреи, давали са им подслон, без да се страхуват, че могат и те да пострадат заради това. 

Най-многобройна е групата на жители от Янина и Верея, които най-напред са осигурявали храна на евреи, криещи се в изоставена джамия, а след като „услужливи съседи“ са сигнализирали на властите, че виждат сенки и светлинки в мюсюлманския храм, ятаците са помогнали на евреите да се скрият в планината и почти година са им носели храна там. 

От България на срещата присъстваха само двама души от семейство Илиеви, потомци на Готуранови от Враца. 

От цялата група, посетила "Яд Вашем", единствено българските помагачи на евреи не са получили званието „Праведник на света“, въпреки че делото им е съизмеримо с това на другите европейски семейства. През Втората световна война не всички българи са се отнасяли с разбиране към мъката на тези, на които е било заповядано за два-три дни да си приготвят багаж и да заминат за посочен за изселване град. В своите спомени Сами Биджерано разказва как в тяхната красива къща в полите на Витоша се настанява безплатно семейство, съвсем не от социално слаби хора.

Защо той приготвя документи за удостояване от "Яд Вашем" на сем. Готуранови и лично ги кани да посетят Израел и да станат хаджии - чуйте от репортажа на Феня Декало, който е в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!