Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Общините да преосмислят данъците, ако искат да имат по-голям паричен ресурс

Снимка: Ани Петрова, БНР

Общините да преосмислят нивото на местните си данъци, ако искат да разполагат с по-голям паричен ресурс. За това призова финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на водещите парламентарни комисии, които одобриха на първо четене Бюджет 2020. Призивът на Горанов дойде в отговор на искане на Сдружението на общините за повече пари за местната власт, с които да се ремонтира регионалната пътна инфраструктура.

Постъпленията в местните бюджети от имотен данък са изключително ниски - около 300 млн. лева годишно, смята финансовият министър Владислав Горанов:

"Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20 до 50 лева данък за имот в столицата, който струва 150 000 лева. Е, няма как да стане".

Затова на призива на сдружението на общините за още пари Горанов отговори с друг призив:

"И понеже сега започва вашият мандат, не правете глупости, правете смислени неща, правете рационални неща, защото и да си правите каквото си искате по места като отделни кметове, като колективен разум не налагате правилната посока, от там нататък всеки може да бъде местен кмет".

По отношение на друго искане - за преизчисляването на формулата за пенсиите Горанов категорично отказа да прибегне към подобен подход с аргумента, че в солидарния модел на пенсионна система единственият вариант за достойни пенсии е работещите да получават по-големи заплати и следователно в НОИ да постъпват повече пенсионни вноски 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна