Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЕЦ-ът на язовир "Студена" пие водата на перничани?

| обновено на 08.11.19 в 09:39
язовир Студена
Снимка: БГНЕС

„В периода юни – декември 2018 година язовир „Студена“ незнайно защо е източен с 1/3… Промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хил. куб. метра, а от март до ноември е 360 хил. куб. метра“. Това каза в предаването „Преди всички“ Асен Личев, бивш директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, цитирайки публични числа в коментар за критичните нива на водния басейн, които застрашават водоснабдяването на Перник.

ВиК – Перник предлага от 18-и ноември градът да мине на воден режим, като жителите ще имат вода между 16.00 и 22.00 часа. По данни на дружеството нивото на язовира е под 6 млн. куб. метра вода при капацитет 20 млн. куб. метра.

Личев подчерта, че ВЕЦ-ът към язовир „Студена“ е собственост на ВиК – Перник:

„Което означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия. Според бизнес програмата на ВиК за 2018 година е прогнозирано намаляване на загубите до 65%“.

Асен Личев попита защо в тази критична ситуация не се използват водите на по-големия язовир, който се намира в близост, язовир „Пчелина“.

Интервюто с Асен Личев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!