Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският експрезидент Лула може да излезе от затвора

Демонстрант държи плакат с надпис „Освободете Лула“ на протест срещу крайнодесния президент Жаир Болсонаро.
Снимка: БТА

Върховният съд на Бразилия взе решение, което може да доведе до освобождаването на близо 5000 затворници, включително бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, предаде БТА.

С шест гласа „за“ при пет „против“ съдът реши да отмени задължителното задържане на осъдени, загубили първото обжалване на делото си. Вместо това е възстановена предишната разпоредба, която позволяваше на обвинените лица да изчерпят всичките си възможности за обжалване, преди да бъдат изпратени в затвора, уточнява Ройтерс.

Решението изглежда обхваща делото на Да Силва и други осъдени по антикорупционната кампания „Автомивка“, която изпрати зад решетките десетки директори на компании и политици.

Перспективата да влязат в затвора веднага след загубата на първото обжалване насърчи много обвиняеми да се договорят с прокуратурата, предоставяйки на следствието информация, която допринесе за разкриване на най-голямата корупционна схема в бразилската история.

Лула да Силва влезе в затвора през юли 2018 г. за 8 години и 10 месеца, след като бе признат за виновен във вземане на подкупи срещу договори за държавни поръчки. Очаква се адвокатите му скоро да подадат молба за освобождаване.

Той бе начело на Бразилия от 2003 г. до 2010 г. и беше първият президент на страната от работническата класа. В края на мандата си се радваше на рекордна популярност благодарение на социалната си политика, която извади от бедността милиони бразилци. Противниците му обаче го обвиняват, че е съсипал страната, позволявайки корупцията на процъфтява.

Освобождаването на Лула да Силва ще засили напрежението в силно поляризираната страна, където миналата година за президент бе избран крайнодесният Жаир Болсонаро.

Лула бе фаворит в миналогодишните избори, но изпращането му в затвора попречи на победата му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна