Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оживление в промишленото производство, строителството и при търговията на дребно през септември

Снимка: БГНЕС

Последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за септември отчита подобрение на промишленото производство, строителството и на търговията на дребно, което сякаш е знак за подобряване на икономическата експанзия в България в края на третото тримесечие.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през септември с 0,3% след стагнация през август и растеж с 0,7% през юли, сигнализирайки за по-добро представяне на промишления сектор през трето тримесечие след низходящия тренд през първото полугодие.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство обаче се свива през септември с 0,1% след спад с 1,4% през август и с 1,0% през юли, като това представлява понижение за четвърти пореден месец.

През септември ръст с 9,8% спрямо преходния месец отбелязва добивната промишленост при намаление с 1,2% на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 0,1% в преработващата промишленост. Спрямо септември 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 3,8%, а преработващата промишленост  - с 0,1% при увеличение с 4,7% в добивната промишленост.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" нараства през септември с 1,1% спрямо август, когато се повиши слабо с 0,2%. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се повишава с 0,8%, докато сградното строителство нараства с 1,4 на сто.

На годишна строителната продукция растежът на строителството през септември се ускори до 6,9% от 3,0% през август, отбелязвайки най-добър растеж от март насам, като сградното строителство нараства с цели 12,4% (спрямо септември 2018-а), но при понижение с 0,1% на гражданското и инженерното строителство.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през септември търговията се подобрява с 0,3%, заличавайки спада с 0,3% през август, подновявайки по този начин позитивната тенденция в сила от пролетта насам.

На годишна база търговският оборот се увеличава през септември с 2,6% след повишение с 2,0% през август.

Днешните добри показатели за септември предполагат подобряване на българската икономика в края на третото тримесечие.

През миналата седмица обаче НСИ отчете отслабване на стопанската конюнктура в България през октомври с оглед на по-неблагоприятна конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно при слабо подобряване на бизнес нагласите единствено в сферата на услугите, което е предпоставка за не много добро начало на последното тримесечие на настоящата година.

Аналогично последно проучване на Европейската комисия обаче отчете подобрение на общите икономически нагласи в нашата страна през октомври до най-високо ниво за настоящата година в резултат на увеличаване на доверието на българските мениджъри в сферата на услугите и в строителството, но при влошаване на бизнес нагласите в промишлеността и търговията на дребно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени