Eмисия новини
от 17.00 часа

Москва: НАТО поначало бе инструмент за конфронтация

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северноатлантическият алианс поначало бе формиран като инструмент за конфронтация и дори за агресия. Заради това Русия не е склонна да преувеличава ролята на НАТО в обезпечаването на стабилност и сигурност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Коментарът му бе направен по повод думите на френския президент Еманюел Макрон в интервю за сп. „Икономист“, че НАТО напълно е изгубила координация между членовете си, което може да бъде описано като „мозъчна смърт“.

Песков подчерта, че „неведнъж сме говорили, че НАТО е алианс, създаден за конфронтация и поради никога не сме били склонни да преувеличаваме ролята на този пакт за обезпечаването на глобалната и европейска сигурност и стабилност. Защото той е инструмент за конфронтация, за противопоставяне и даже за агресия“.

Какво още каза Макрон

В интервюто за „Икономист“ Макрон посочва, че с президента Доналд Тръмп Европа за първи път си има работа с американски лидер, който „не споделя нашата идея за европейски проект“. „А това се случва в момент, в който Европа е изправена пред възхода на Китай и авторитарен завой на режими в Русия и Турция, докато е отслабена от Брекзит и политическа нестабилност“.

Посланието на Макрон е, че Европа се нуждае да започне да мисли и да действа не само като икономическа организация, чийто е основен проект е маркетингова експанзия, но и като стратегическа сила, отбелязва списанието.

Поради това трябва да започне да се възвръща „военния суверенитет“ и да възстанови диалога с Русия, въпреки подозренията на Полша и други страни, които някога са били под съветска доминация. В противен случай ще бъде допусната „огромна грешка“, посочва френският президент. 

Още от

Най-четени