Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се готви за втори за годината парламентарни избори

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания ще проведе в неделя вторите за тази година парламентарни избори и четвърти за последните 4 г. на фона на недоверие на гласоподавателите и на напрежение в Каталуния, което засилва крайната десница, предава АП.

Който и да спечели вота, ще бъде изправен пред препятствието да преодолее все по-фрагментираната и поляризирана политика, за да си осигури парламентарно мнозинство, което да подкрепи бъдещо правителство.

А това може да се окаже трудна задача. Социалистите на премиера Педро Санчес изглежда отново ще спечелят най-много депутатски места, но ще бъдат по-малко от завоюваните през април. Когато Санчес не успя да си осигури подкрепата на леви съюзници, за да запази партията си на власт.

Санчес се изправя срещу други петима мъже за премиерския пост. През последните дни той се опита да изкуши нерешилите и центристки гласоподаватели, като обяви, че ще съсредоточи следващия си мандат върху икономически проблеми и ще втвърди позицията си спрямо каталунските сепаратисти.

Тези усилия идват на фона на нарастваща подкрепа за основната опозиция – консервативната Народна партия, както и за крайнодясната партия „Вокс“ след мащабните протести в Каталуния миналия месец, когато 9 лидери на сепаратистите бяха осъдени на затвор за опита за отцепване на богатата провинция от Испания преди 2 г.

Според последните анкети трета политическа сила в новия парламент в Мадрид – след социалистите и консерваторите, ще бъде именно крайната десница. На четвърто място се нарежда лявата „Унидас Подемос“, но дори с нейна подкрепа Санчес едва ли ще има мнозинство от 176 депутати в 350-местната долна камара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна