Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждае ли се от промени Законът за радиото и телевизията

Снимка: Иван Русланов

• Колко спешна е необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията?
• Как трябва да се финансират обществените медии, така че да се гарантира тяхната независимост.
• Има ли смисъл от сливане на двете обществени медии?
• Кой трябва да има право да спре излъчването на БНР или БНТ?

Предаването "Законът и Темида" потърси мнението на експерти по тези въпроси, определящи мястото и ролята на обществените медии днес.

Отношение по темите вземат: Константин Тилев, автор и създател на "Нощен хоризонт", основател на ФМ+, член на КРС; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ; Емил Кошлуков, директор на БНТ; Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на програма "Достъп до информация" и проф. Маргарита Пешева, медиен експерт и историк.

Мненията на събеседниците се обединиха около идеята, че Законът категорично трябва да бъде променен. Макар и добре написан, сега действащият закон е писан през 1998 г. и отдавна не отговаря на променената и динамична съвременна среда.

Законът е доста остарял, а с темпа, с който се развиват технологиите, той е и морално изчерпан“ – обобщи директорът на БНТ Емил Кошлуков.

Другата тема, по която участниците бяха единодушни, е, че идеята за сливане на БНТ и БНР е остаряла, излишна и не би довела до по-ефективно управление или разходване на средствата.

Отделно гостите взеха отношение по ситуацията в БНР, резултат от възникналата криза, предизвикана от спирането на ефира на програма "Хоризонт".

"Генералният директор не бива да се поддава на натиск – обобщи мненията Константин Тилев. – Ръководителят трябва достойно да стои на мястото си и да отстоява позициите си. 

Един голям ръководител е като шофьора – трябва да управлява внимателно автомобила си, кораба или самолета си, за да може да премине по маршрута безпрепятствено" – допълни той.

Адвокат Александър Кашъмов коментира има ли дефицит в програмите на обществените медии.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна