Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Даниел Смилов: Президентът подаде топката на ВСС

Даниел Смилов
Снимка: БНР

След вчерашното си решение да върне избора на главен прокурор на Висшия съдебен съвет днес Румен Радев заяви, че сега на ход е ВСС.

“По този начин той им подава топката за едно по-лесно решение“, каза пред БНР доц. Даниел Смилов преподавател по Теория на политическия процес в СУ и поясни:

“Наистина, ако беше споменал по-експлицитно качествата (б.р. - на кандидата). Аз вчера слушах неговото становище, там все пак стана дума за доверието, с което кандидатът разполага. Но днес щом той е стеснил тази интерпретация, явно е направил жест към ВСС, с който те лесно могат да прегласуват кандидатурата“.

Това символичен политически акт ли беше

“От моя гледна точка това, което направи президентът, беше очаквано. Конституцията му дава право да заяви своята позиция по отношение на кандидат, който му е предложен от ВСС. И със своето становище всъщност президентът застана на страната на тези, които считат кандидатурата на Иван Гешев за неприемлива. Аргументите му бяха по-скоро в посока на процедурата и на липсата на състезателност. Но също така при тези аргументи ставаше ясно, че при една такава процедура няма да има достатъчно доверие в избрания кандидат“, каза още доц. Смилов в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Все пак, когато се назначава прокурор със седемгодишен мандат, се очаква да има консенсус“, коментира още той.

Разпознава ли президентът своите правомощия само до коментар на процедурата

“Това според мен е стеснителна интерпретация на процедурата. Тази процедура му дава възможност да се изкаже както и по формалните характеристики на избирането, така и по съдържанието по качествата на кандидата. Само на базата на формални характеристики трудно може да се оспорва процедурата. Всъщност големият проблем е, че имаме съчетание на един кандидат със съмнения в неговите качества“, каза още Смилов.

Интервюто на Силвия Великова и Лъчезар Цветков с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!