Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвестен ли е изходът от президентския вот в Румъния

Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис най-вероятно ще спечели първия тур на изборите за държавен глава в неделя с обещания да увеличи усилията срещу корупцията в страната, предаде Ройтерс.

За да си осигури втори мандат, Йоханис (60 г.) сигурно ще трябва да отиде на балотаж на 24 ноември, като сондажите сочат, че той ще спечели, независимо срещу кого се изправи на втория тур.

С подкрепата на правителството на малцинството на дясноцентристката Национално-либерална партия на премиера Лудовик Орбан, съюзник, който спечели парламентарен вот на доверие в понеделник, Йоханис може да назначава прокурори, които да са сериозни в борбата с ендемичната корупция, смятат наблюдатели.

Преизбирането му може и да увеличи шансовете на Национално-либералната партия да формира коалиционно правителство след парламентарните избори догодина и да възстанови доверието на инвеститорите, влошено от няколко години.

„Това не би трябвало да е новина за никого, много бих искал справедливо правосъдие и ефективна борба с корупцията“, каза по-рано този месец Йоханис на новия правосъден министър Каталин Предою. 

След като спечели изборите през 2014 г., бившият кмет на Сибиу се бореше да ограничи ревизията на правосъдието на управлявалите до скоро социалдемократи, за която Брюксел и Вашингтон заявяват, че заплашва върховенството на закона и която доведе до най-мащабните протести от 3 десетилетия.

Левицата бе свалена от власт с вот на недоверие на 10 октомври. На власт от края на 2016 г. те преминаха през трима премиери. Последният от тях – Виорика Дънчила, е кандидат за президент. Тя и Дан Барна, лидер на опозиционния Съюз за спасение на Румъния се борят в надпреварата с Йоханис за второто място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!