Eмисия новини
от 15.00 часа

Борисов: България ще насърчава интеграционния процес на Западните Балкани

Бойко Борисов и останалите участници в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в Женева.
Снимка: Пресслужба на МС

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в  Женева, съобщи правителствената пресслужба.

Според Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджът на региона, старите напрежения, езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. Превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности и взаимното доверие.

Борисов акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока.

„България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“

Борисов беше категоричен, че като съпредседател на Берлинския процес, съвместно с Република Северна Македония, догодина България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Министър-председателят се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. 


Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 15.11.19 в 06:57