Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Калисто“, музикална драма в пролог и три действия от Франческо Кавали (съдържание)

Либретото е на Джовани Фаустини и обединява два мита – ухажването на нимфата Калисто от Юпитер и приключението на богинята Диана с Ендимион.
Премиерата е на 28 ноември 1651 г. в театър „Св. Аполинер“ във Венеция.

Пролог
Съдбата убеждава Вечността и Природата, че Калисто заслужава да има собствено място с тях на небето.

Първо действие
След жестока война между боговете и хората, на земята личат ужасните белези от битката. Юпитер и Меркурий оглеждат земята, за да гарантират, че нещата вървят по план. Ще се включим в действието с музика от тук. Докато продължават огледа си, срещат Калисто, нимфа, която търси вода за пиене. Тъй като не е успяла да открие никъде тя ядосана се обръща към Юпитер, като стоварва цялата вина върху него. Юпитер е изумен от красотата ѝ. За да я впечатли, той вика пролетта и се опитва да я пусне там. Калисто е последователка на дъщерята на Юпитер, Диана, и се е заклела да умре девствена, както е направила Диана и свитата ѝ. Тя веднага отхвърля домогванията на Юпитер.
Меркурий предлага на Юпитер да се преобрази на Диана, на чийто чар Калисто няма да може да устои. Юпитер това и прави, и скоро Калисто вече е в обятията му.
Истинската Диана се появява с Линфей и своите нимфи. Ендимион е лудо влюбен в Диана и когато я вижда не може да скрие чувствата си. Докато изразява любовта си към Диана, Линфей излива гнева си върху него. Диана също го посреща студено, но само за да скрие, че и тя е влюбена в него. Калисто пристига и се присъединява към Диана и нейната свита, все още изпитвайки еуфория от предишната им среща. Диана е объркана от чувствата и действията на Калисто, така че я изгонва от антуража си.
Линфей се чувства самотен и признава, че и той търси близост с Калисто. Сатирино, малък сатир, подслушва признанието му, когато той ѝ казва, че ще се радва да бъде неин любовник. Калисто едва успява да се спаси от неговото прекалено ухажване. Междувременно Силвано (богът на гората) и неговите приятели сатири решават да помогнат на Пан, който се е влюбил в Диана. Те са убедени, че тя обича друг мъж, поради което не приема Пан за свой любовник. Те измислят план как да се отърват от любовника ѝ.

Второ действие
Ендимион гледа към нощното небе и наблюдава луната, като мечтае за Диана. След като заспива, Диана не може да въздържи чувствата си, спуска се към Ендимион и го целува. Той се събужда и ѝ казва, че любовта им е такава, каквато е била в мечтите му. Сатирино ги шпионира тайно.
Юнона, съпругата на Юпитер, слиза на земята, за да провери съпруга си, усещайки, че ѝ е изневерил. Първо се натъква на Калисто, която веднага признава, че е била интимна с Диана. Юнона подозира, че Диана всъщност е бил нейният преобразен съпруг. Подозренията ѝ се потвърждават, когато самозваната Диана пристига с Меркурий, търсейки на Калисто. Ендимион също идва и се втурва към мнимата Диана, обсипвайки я с нежност и засвидетелствайки ѝ привързаността си, но усилията му не водят до нищо. След като Калисто и Диана си тръгват заедно, Юнона решава да отмъсти на Калисто.
Пан ги шпионира през цялото време, без да знае, че Юпитер е прикрит като Диана. Той вярва, че Ендимион е любовник на Диана и бързо се обажда на събратята си, за да го отвлекат. След като е заловен, го измъчват, като се подиграват с истинската любов.

Трето действие
Калисто с радост си спомня страстните срещи с Диана, като все още не знае, че това е Юпитер. Юнона и две фурии от подземния свят срещат Калисто. Юнона веднага пристъпва към взетото по-рано решение и проклина Калисто, като я превръща в мечка.
Юпитер признава, че се е влюбил в Калисто, но признава и че не е по силите му да наруши проклятието на Юнона. Въпреки това той ще направи всичко възможно, за да ѝ предостави място сред звездите, след като животът ѝ на земята като мечка приключи.
Истинската Диана с всеки изминал ден е все по-влюбена в Ендимион. Пан и останалите сатири осъзнават, че никога няма да успеят да я спечелят и освобождават Ендимион, оставяйки любовта им на съдбата.
Юпитер бди над Калисто, натъжен е от факта, че не може да я превърне отново в нимфа. Той я взема със себе си, за да я пощади да се скита сама из гората, като така съкращава живота ѝ на земята. Когато умира, той я придружава към небето и я поставя като звезда в съзвездието Голяма мечка, където ще живее вечно.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени