Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 400 са иновативните училища у нас

Дебатират се възможностите за прилагане на иновативни педагогически методи в детските градини

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Близо 400 са учебните заведения у нас, които имат статут на иновативни. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева на форум, посветен на новите тенденции в образованието и в педагогическите практики от цял свят. Сачева допълни, че се водят дискусии за въвеждането на иновативните модели на обучение и в детските градини.

Учениците, обучавани по системата "Монтесори", дават по-добри резултати от децата в традиционните училища в области като английски език, изкуства и математика, сочат проучвания, проведени в американския щат Южна Каролина.

"Фокусът не е върху съдържанието и придобиването на конкретни знания. Акцентът пада върху социалното и емоционалното развитие на учениците. Нужно е нещо повече от запаметяване на факти и дати. Децата трябва да извличат радост и удоволствие от ученето", обясни преподавателят проф. Брук Колклейджър.

За необходимостта от трансформации в образователните системи говори заместник-министърът Деница Сачева.

"Да отворим възможността креативният учител да има свобода - да експериментира, да работи и да предлага индивидуални подходи", призова тя.

Подобряването на българското образование зависи от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят".

"Ние имаме този сериозен проблем - в българската образователна система живеят различни поколения", подчерта заместник-министър Деница Сачева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна