Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Капка Кънева и изкуството на книгата

БНР Новини

„Самоопределям се като художник на книга, всичко, свързано с графичния облик на едно издание, през шрифта до илюстрациите“ – така описва себе си художничката Капка Кънева, която и колеги, и публика определят като един от най-качествените и разпознаваеми артисти в областта на книжната графика.

В момента Капка Кънева има самостоятелна изложба Сити Марк Арт Център със заглавие: „Вook marks“, както е изписано на плаката, което означава на български език – книгоразделители. Творбите в експозицията са изградени като самостоятелни, цветни картини в рамки, като силата на въздействие и композиционно решение се засилва от този ефект.

Отделна част от изложбата е цикъл картини, изящно и естетски поднесени интерпретации на герои от митологията, защото митологичните образи отдавна привличат художничката.

Ако се проследят някои от другите проекти и илюстрации към книги, виждаме колко различно и интересно тя подхожда към всяка книга, как произведенията на Капка Кънева винаги са остроумни, изненадващи, често тревожни интерпретации на литературния текст.

Тя е автор на интригуващата монография „Играта като книга“, защото при нея играта, образният език и материалите са интересни, вечно нови и интригуващи.

Тези по-големи картини с герои Икар, Медуза Горгона, Евридика отново ни носят една живописна и емоционална наслада, един поглед към философията и мъдростта на тези антични герои, които ни вълнуват и днес. Капка Кънева има много отличия, от които ще отделим наградата на Осмото международно триенале на сценичния плакат и наградата за най-добра детска книга от конкурса „Образът на книгата“ в Москва, тази година.

[/module
Снимките в галерията са любезно предоставени от авторката.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени