Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на потребителските нагласи в САЩ през ноември

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри слабо през ноември, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през текущия месец до 95,7 пункта от 95,5 пункта през септември.

Потребителите са малко по-позитивно настроение относно икономическите перспективи, което компенсира влошаването на техните нагласи за текущите условия и по-малко благоприятните перспективи за техните лични финанси, посочи Ричард Къртин, главен икономист на проучването.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се повиши в началото на ноември до 85,9 пункта от 84,2 пункта през септември, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се влоши до 110,9 от 113,2 пункта.

Проучването Университета на Мичиган установи спонтанни отрицателни позовавания на тарифната война с Китай, споменати от 25% от анкетираните американски потребители. На практика не съществуват отпратки към потенциалното въздействие на разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп върху икономическите перспективи на американските потребители, отбеляза Къртин, добавяйки, че това е било споменато от едва около 2% от анкетираните и през октомври и през ноември.

Едногодишните потребителски инфлационни очаквания на потребителите останаха през ноември без промяна на ниво от 2,5%, а петгодишните инфлационни очаквания нараснаха до 2,4% от 2,3%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна