Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"10 ноември изцяло дело на Москва" гласи челото на "24 часа", посветено на 30-ата годишнина от началото на демократичните промени. Цитирани са тайни доклади на тогавашния американски посланик у нас Сол Полански, според когото Държавният департамент на САЩ "не знаел какво става и ще става в София". Вестникът допълва очерка си по темата с хронология на поведението на съветския посланик Виктор Шарапов и откъси от дневника на културния министър Георги Йорданов.

"Правото на собственост е постижение №1 на Прехода", е озаглавено интервю на "Труд" с икономиста и участник в събитията през 1989 година Красен Станчев. Според ръководителя на Института за пазарна икономика "днес България се намира в най-дългия си период на стопански възход след 1878 година" и "най-бързо забогатяващата държава в Европейския съюз след 2004". Според Станчев най-успешното правителство е това на Иван Костов, а най-голямата грешка е "фигурата на главния прокурор в конституцията от 1991 година"

"Блус за голямото щастие" е друг анализ в същия ежедневник, посветен на "славния ни Поход към криворазбраните свобода и демокрация". Авторът Благовест Бенишев развива идеята, че "с характера на обществото ни истинска промяна никога няма да има".

Демокрацията не идва наготово, тя идва с борба, гласи интервю на "Монитор" с "едно от лицата на демократичните промени в Русе - Отец Стефан Стефанов. "Колкото и разочарования да са съпътствали промените, всичко е много по-добро от това, което беше до 10 ноември".

"Фейсбук ще убие и партиите", гласи анализ в съботния "Сега". Според автора Петьо Цеков, след като са убили медиите: социалките са на път да убият нещо не по-маловажно - политическите партии". И причината е, че партийните дебати, преди "нещо тайно", "сега текат високо и ясно в мрежата". В "ежедневния си живот" партията не може да живее във Фейсбук, "това ще я довърши", продължава статията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!