Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли място Косово в балканския „мини Шенген“

Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев при подписването на Декларацията за "Малкия Шенген"
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Северна Македония - Зоран Заев и на Албания - Еди Рама ще се срещнат утре, 10 ноември, в Охрид, за да обсъдят възможността за създаването на зона за свободно движение на хора, стоки и услуги между трите държави. Очаква се по време на разговорите да бъде представено направеното досега от Белград, Скопие и Тирана по подписаната на 10 октомври тази година от тях Декларация за общо икономическо пространство.

Друга основна тема се очертава решаването на определени въпроси, като отварянето на границите до 2021 година, приемането на правила за пазарни инспекции и движение на стоки и капитали. Инициативата е на президента на Сърбия Александър Вучич, който определя модела за свързаност между трите страни като „мини Шенген“ и предвижда първоначално либерализиране на търговията чрез постепенно премахване на всички процедури при движението на стоки, а в близко бъдеще да се постигне и свободно движение на хора.

„Специално сръбските икономисти са много оптимистично настроени и подчертават ползите от такова споразумение, което отваря границите за свободно движение на хора стоки и капитали и улеснява връзките между бизнеса, коментира пред БНР журналистът - балканист от Българската телеграфна агенция и познавач на района Райна Асенова.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя подчерта, че политическите анализатори отбелязват какви са причините и какъв ефект ще има всичко това: „И тук вече се изразяват определени съмнения, които не са без основание. Много анализатори виждат в тази идея опит за съживяване на Югославия, в която отново да доминира Сърбия“.

„И Заев, и Рама, и представители на сръбското правителство посочиха, че пътят към ЕС се очертава да е доста дълъг и труден, като датата 2025 г. е твърде оптимистична за постигането на някакъв значителен напредък. Има и много двустранни спорове“, посочи Асенова.

Във връзка с този „мини Шенген“ има и една допълнителна трудност – Косово, което на един бъдещ етап би трябвало да стане член на този съюз, както и другите страни от Западните Балкани, допълни тя и изтъкна, че Вучич е склонен към компромис.

„В Прищина обаче не са склонни на компромис – Албин Курти, лидерът на партията „Самоопределение“, която спечели парламентарните избори, заяви, че това е проект за Велика Сърбия“, отбеляза Райна Асенова.  

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени