Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказаното назначение на Гешев и ехото от местните избори – акценти от седмицата у нас

Президентът Румен Радев направи на 7 ноември изявление за медиите за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на Висшия съдебен съвет. На следващия ден Румен Радев заяви, че сега на ход е ВСС.

Главният прокурор Сотир Цацаров и избраният от Висшия съдебен съвет за негов наследник Иван Гешев не коментираха мотивите, с които президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев:

Според Сотир Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира във Варна ситуацията с избора на нов главен прокурор:

Не закъсняха и политическите реакции по темата.

Президентът е упражнил конституционното си правомощие с връщането на процедурата за избора на Иван Гешев  и след този акт процедурата трябва да продължи, коментира Красимир Ципов от ГЕРБ. Той припомни, че съдебната реформа, по която се избира главен прокурор, се е случила с промените в Конституцията и със закона за съдебната власт, подета от тези, които сега са против новия кандидат за главен прокурор:

БСП уважава решението на президента- заяви председателят на партията Корнелия Нинова. И припомни становище на БСП от юли по повод единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид отказа да коментира по същество решението на президента

Вътрешният министър Младен Маринов определи като естествена подкрепата на отделни служби в МВР за избрания за главен прокурор Иван Гешев. Маринов смята  ,че това е нормално , тъй като полицията и прокуратурата работят заедно.

Президентът Румен Радев не мотивира решението да не подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор, коментира  бившият служебен премиер и парламентарен председател проф. Огнян Герджиков.

Герджиков допълни, че Гешев най-вероятно ще бъде повторно избран от Висшия съдебен съвет.

Засега реакция от Висшия съдебен съвет за решението на президента няма. Но още след избора на Гешев на 24 октомври говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева коментира, че ако държавния глава не подпише указ, съдебният кадрови орган ще проведе повторно гласуване.

Местните избори

 Изборите за местна власт отминаха и по традиция всички се обявиха за победители. Не закъсняха обаче и междупартийните престрелки.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че резултатите от втория тур на местния вот са били очаквани и са върнали изборния процес в нормалността. Той напълно отхвърли тезата за отстъпление на ГЕРБ и изтъкна доминацията на партията в общинските  съвети.

По-малко от 5 процента дадоха победата на Йорданка Фандъкова в София.

Промени в структурата на управление на Столична община и персонални промени обеща тя. Изборните резултатите са очертали очакванията на хората, смята Фандъкова

Мая Манолова благодари на гласувалите за нея, близо 170 хиляди души,.

„След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София.“ Това заяви председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София Никола Вапцаров,

Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна на заканата за касиране на изборите от Мая Манолова с коментар, че е време да се сложи край на агитацията:

Социологът Андрей Рачев прогнозира , че Мая Манолова със сигурност ще има участие в политическия живот в страната и в бъдеще.

В първата пресконференция след местните изборите председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще дадат своята политическа подкрепа на Мая Манолова, ако тя настоява за касиране на изборите в столицата. Според Нинова има основание за ново броене на бюлетините и в Шумен, където кандидатът на ГЕРБ спечели със  77 гласа преднина.

Бойко Борисов поздрави всички над 160 общински и  районни кметове  издигнати от партията, които спечелиха местните избори. Пред политическия актив на ГЕРБ Борисов отправи остри критики към градската десница в София, които са предпочели Мая Манолова пред Йорданка Фандъкова:

На отправените критики от страна на опонентите на ГЕРБ за силен корпоративен вот и  висока подкрепа на представители на ромския етнос, Борисов отвърна, че ГЕРБ им е осигурила работни места.

БСП сигнализира за репресии от страна на управляващите над нейни канидати на местните избори. Лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че социалистите ще изпратят писма до европейски посланици в София и до европейски институции за начина на провеждане на изборите. Тя призова сигналите за натиск да се изпращат до партията

Бойко Борисов се закани, че ако твърденията на Корнелия Нинова за репресии от страна на управляващите над кандидати на левицата в местните избори, са истина, сам ще предприеме действия:

Местната коалиция ГЕРБ-СДС спечели 13 районни кметства в Столичната община.

„Демократична България“ спечели 8 от 24-те  районни кметове в София. Според Христо Иванов - съпредседател на коалицията ,това е добра основа за подготовката на Демократична България за парламентарните избори.

В Пловдив за първи път ГЕРБ печели кметския пост и кметските позиции във всички 6 района. Това подчерта в  първото си изявление след победата на балотажа досегашният областен управител Здравко Димитров. Той заяви , че първият проблем, за който ще търси решение, е усложненият  трафик в града. 

От СДС отчетоха двата спечелени областни града - Видин и Монтана., освен това приносът на партията за победата на Йорданка Фандъкова за кмет  в София е бил решаващ, посочи лидерът на партията Румен Христов.

МВР е получило около 1700 сигнала за нарушения по време на предизборната кампания и двата тура на местните избори. Това е с около 900 по-малко в сравнение с предишния местен вот през 2015 година, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Бюджет 2020

Парламентарните комисии дадоха зелена светлина на проектобюджета за 2020 година.

В него се предвижда държавата да събере и изхарчи близо 47 млрд. лева. Приоритети са образованието, здравеопазването, отбраната и политиката по доходите.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева. От 1 юли средната пенсия  ще достигне 412 лева, обясни вицепремиерът Мариана Николова.

Бюджетът за 2020 година ще бъде по-добър от бюджета за тази година, с по-високи доходи и запазване на данъчната политика. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов Той подчерта рекордния ръст на износа от 10 години насам - 17 млрд. евро, още преди края на годината.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова общините да увеличат местните данъци. Той обясни, че постъпленията от данъците не могат да покрият разходите за поддържане на инфраструктурата по места.

Шпионски скандал

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е готов да даде повече информация дали партньорски разузнавателни централи работят срещу националната сигурност на страната. Така той отговори на въпрос на БСП и за разразилия се шпионски скандал, и за политиката, която правителството провежда за противодействие на дейността на чужди разузнавателни централи у нас.

А Николай Малинов - председателят на движение „Русофили“, който е разследван у нас за шпионаж, беше награден в Кремъл с орден "Дружба" по случай Деня на народното единство на Русия. Наградата на ревера на Малинов закачи лично руският президент Владимир Путин - за особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и разбирателството между народите.

В реч на руски език Малинов припомни, че е бил арестуван в България:

Главният прокурор Сотир Цацаров  поиска от инспектората на Висшия съдебен съвет да накаже съдията от Специализирания наказателен съд Aндoн Mитaлoв, който е разрешил на Малинов дa пътува зa Pycия.

И друго

Мирен протест на медицински сестри се проведе  в София в близост до Националната здравно-осигурителна каса. Те настояват да участват в подписването на Националния рамков договор, за достойно заплащане и достъпно здравеопазване.

През седмицата започна национална информационна кампания за подкрепа на донорството и подпомагане на трансплантациите „Да!За Живот!“. В началото на правителственото заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев раздаде на министрите част от 50-те хиляди карти да съгласие за донорство, които ведомството вече разпространява.

Над 1100 българи чакат за трансплантация. Премиерът Борисов също попълни карта за донорство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени