Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на продажбите на автомобили в Китай за 16-и пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на автомобили в Китай са спаднали за 16-и пореден месец през октомври, а броят на продадените автомобили, ползващи алтернативни енергийни източници, е намалял за четвърти пореден месец. Това сочат разпространените днес данните на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), цитирани от "Ройтерс".

Общите продажби в света са спаднали с 4 на сто спрямо същия месец миналата година, уточни асоциацията.

През септември спадът на продажбите бе с 5,2 на сто, а през август - с 6,9 процента. Продажбите на автомобили през 2018 година намаляха на годишна основа, което бе първото годишно свиване на показателя от 90-те години на фона на забавящия се икономически растеж и търговската война със САЩ.

Продажбите на автомобили с алтернативни енергийни източници са спаднали с 45,6 процента през октомври след спад от 33 на сто през септември.

Продажбите на този вид коли скочиха с близо 62 процента миналата година, въпреки че като цяло автомобилният пазар се сви.
Автомобилите с алтернативно задвижване включват хибридите, изцяло електрическите автомобили и колите, задвижвани с водородни горивни клетки.

Китай подкрепя този вид автомобили и въведе квоти за продажбата им за автомобилопроизводителите. Пекин обаче намали субсидиите за колите с алтернативни енергийни източници като част от общия план за намаляване на субсидиите, което направи тези автомобили по-скъпи и сви търсенето им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна