Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ зоват за предсрочни избори в Ирак

Протест в Багдад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ призоваха Ирак да проведе предсрочни избори и да извърши реформа на изборното законодателство, след като правозащитна организация предупреди, че смъртоносното насилие срещу антиправителствените протести може да се превърне в „кървава баня“, предаде АФП.

Масови демонстрации, призоваващи за промени в системата на управление, разтърсиха столицата Багдад и населения предимно с шиити Южен Ирак от 1 октомври. Жертвите на насилието са стотици.

Но политическите сили защитиха правителството и консенсусът сред иракския елит изглежда отваря пътя за мерки срещу демонстрантите.

Трима протестиращи бяха застреляни в южния град Насирия в неделя, а десетки други бяха ранени в Багдад.

Общо убитите от събота са 15 души.

Въпреки насилието демонстрантите се опитаха да се прегрупират в неделя основния протестен лагер на площад „Тахрир“ в столицата, а стотици други се събраха на съседния „Халани“.

Протестната вълна се разрасна, след като антиправителствените демонстрации получиха подкрепата на редица профсъюзи - на учителите, инженерите, лекарите и адвокатите. В столицата Багдад младежи блокираха трафика по основните пътища в първия работен ден за мюсюлманите. Ученици организираха седяща стачка в училищата, а националният профсъюз на учителите удължи протеста, който започна миналата седмица.

Правителството предложи редица реформи срещу безработицата, за увеличаване на социалните придобивки, както и предсрочни избори след приемането на нов изборен кодекс. Обещанията не повлияха на демонстрантите, които искат пълна подмяна на политическата класа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна