Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на бащата родителите ще четат книги заедно със своите деца

Как децата и бащите да изграждат добра и силна връзка помежду си, за да се развиват подрастващите спокойни, уверени и успешни, а татковците да се чувстват стабилни и сигурни мъже – темата за активното бащинство за шеста поредна година застава във фокуса на Седмицата на бащата. Защото да имаш родител, който ти дава сигурност, закрила и любов, е благословия за всяко дете.

“Истинският мъж не обича да говори празни приказки”. Под това мото ще премине Седмицата на бащата (11-17 ноември), която насърчава четенето заедно, тъй като книгите не просто сближават, но и отварят големия разговор за ценните неща.


Всички бащи казват, че говорят с децата си, а една трета от тях, че им четатзаявява Давид Кюранов, координатор на националната кампания “Да бъдеш баща”. – Но друг е въпросът дали прекарват качествено време с децата си, защото вечер обикновено са уморени и им е трудно да се концентрират. Така че важно е не само говоренето, но и слушането – в противен случай една голяма част от вътрешния свят на децата остава недостъпна. И ако общуването с тях приключва с въпроса “Как беше днес в детската градина или в училището”, те отговарят “Добре”, след което потъват в преживяванията си през съответния ден. Затова например бащите могат да им задават конкретни въпроси, това работи.

Доказано е, че ролята на бащата в семейството е толкова важна, колкото и тази на майката за пълноценното развитие на детето. За съжаление обаче, все повече деца биват отглеждани от един родител, а мъжкият модел често отсъства от живота им.



С колегите се шегуваме, че много деца у нас са отгледани от еднополова двойка – майка и баба
– казва Давид Кюранов. – Затова е особено ценна ролята на бащата, тъй като детето получава перспективите и на мъжкия модел. Още повече че в живота си то среща много по-рядко мъже – жените в детската градина наброяват 99 на сто, а в училището процентът им е 85. Според проучванията обаче, ако бащата е активен, детето се развива по-добре емоционално, по-добре се справя в училище, има по-малка склонност към психични разстройства, депресии, нездравословни връзки и по-голям шанс да си намери добра работа. Бащите пък стават по-уверени и по-щастливи, боледуват по-рядко и не им се налага често да сменят работата. С други думи, и децата, и родителите мъже – било то биологични бащи или не, печелят от общуването.

Българските мъже имат голямо желание да участват в живота на децата си, но често биват възпрепятствани, добавя експертът. Той цитира и резултатите от скорошно изследване, според което бащите рядко прибягват до шамара като възпитателно средство, макар сред тях да се среща и малък дял сериозни насилници. За да се ограничи насилието – физическо или психическо, Давид Кюранов съветва да гледаме на детето като на отделна и равностойна на нас личност, още повече че още в бебешката люлка то има напълно изградени нервна система, емоции, чувства. А доколко мъжете се възползват от законовите възможности, за да си останат у дома и да се грижат за своите новородени деца?

България е една от страните, предлагащи добра възможност за бащите да поемат отпуска по бащинство – отговаря Давид Кюранов. – След първите шест месеца от живота на детето, те могат да вземат цялото останало време от майчинството (общо 410 дни). Но случаите, в които мъжете се възползват от това право, са нищожни – около 1%, обикновено когато жената получава по-добра заплата или има собствен бизнес. Затова и призивът ми към българските бащи е да помислят как да прекарват повече време с децата си в тези ранни месеци и години, защото развитието на детето в този момент е по-бурно от всичко, което можем да си представим.

Снимки: Национална кампания “Да бъдеш баща”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна