Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Млада кръгла маса“ събра активни общественици от новото поколение

Снимка: БГНЕС

Под надслов „Млада кръгла маса“ агенция „Галъп интернешънъл“ събра днес активни общественици от новото поколение. Събитието беше по повод 30 години от началото на промените у нас и е своеобразно припомняне за Кръглата маса, с която започва преходът в България, но с различни участници.

Първан Симеонов от „Галъп“ представи събирателно изследване от три други проучвания, правени през ключови години – в началото на 90-те, през 2013 – белязана от дълги протести година, и през 2019 година. Един от въпросите, които „Галъп интернешънъл“ е задавал през годините е: „Нормално ли е хората да бъдат разделяни на бедни и богати“. През 92-ра – 46% от запитаните са дали отрицателен отговор, през 2013 година този брой 37%, а днес - 35%. В същото време хората не смятат за нормално доходите на богатите да надвишават повече от три пъти доходите на бедните.

„На ценностно ниво, на най-общо ниво, хората в България са наясно, че трябва да се разделим на бедни и богати, но на ежедневно ниво не можем да се примирим. Едната интерпретация е, че това е обострен социален инстинкт, а другата - системен отказ да приемем новите пазарни реалности“, поясни Симеонов.

„Ние искаме да кажем какво може да бъде… Искаме да дадем рецепти, може да звучат наивно, мечтателно, но идеята ни е да прозвучат и след това да ги обобщим“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени