Започна беритбата на шафрановия минзухар, от който се прави най-скъпата подправка в света. Растението цъфти сега и стотици декари земя са обагрени в синьо. При добро време прибирането на реколтата продължава до края на ноември.
В района на Кърджали, където преди години бяха засети първите в страната количества с шафранов минзухар, се очаква двойно по-висок ръст на производството. Увеличени са и площите с тази култура. Интерес към нея има вече и в райони, известни с традиционния тютюн.
В началото производителите в региона са били 15, сега техният брой е 45.
"Едно семейство, което преди се е занимавало с 4-5 декара тютюн, е изкарвал по 8000 - 10 000 лева. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи. Работата за шафрана е един месец, докато за тютюна е от март от края на декември", обясни Хасан Тахиров, който е производител и председател на Националната асоциация за производство на шафран. По думите му търсенето на шафран на световния пазар е много голямо.
"Тази година сключихме договор с Китай - за готовия продукт, за шафранови луковици, за чайове", съобщи Тахиров.
Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар. У нас вече се произвеждат чай, бисквити и напитки.
Според резултатите от дадените в международни лаборатории проби произведеният у нас шафран е с най-високо качество.
Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.