Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди поляци излязоха на крайнодясно шествие в столицата Варшава

Марша на независимостта на крайнодесни поляци във Варшава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко десетки хиляди поляци участваха в понеделник в Марша на независимостта, организиран през последните десет години в полската столица от крайната десница, предаде Франс прес.

Участниците в проявата носеха полските национални знамена и скандираха: "Бог, чест и отечество". В началото на шествието те изпяха полския национален химн. По време на похода се чуха и антикомунистически и хомофобски лозунги, като "Педалите са забранени" и "Взимай сърпа и чуха и удряй червената измет".

На две шатри пък бяха окачени лозунги, които критикуваха "еврейските среди, искащи 300 милиарда долара на Полша". Вътре в шатрите хората бяха приканвани да подпишат петиция срещу закон 447, приет от САЩ в подкрепа на исканията компенсации за оцелелите от Холокоста и на техните наследници за тяхното конфискувано имущество.

През годините този поход, който първоначално беше маргинализиран, се превърна във важна демонстрация, отбелязваща връщането от Полша на националния си суверенитет на 11 ноември 1918 г. след 123 години на окупация от царска Русия, от Прусия и от Австро-Унгарската империя.

Кортежът всяка година преминава през Варшава при засилени мерки за сигурност и обединява лидерите и привържениците на крайната десница. Много участници обясняват също своето присъствие в него с желанието си да изразят патриотизма си и привързаността си към полската независимост.

Днес в 12 ч. на обед в страната на много места поляците изпяха националния химн по повод Деня на Независимостта - рядък момент на единство в една дълбоко разделена страна. Правителството и президентът, които са представители на консервативната и националистическа десница, официално игнорираха националистическото шествие във Варшава и участваха в официални церемонии, като произнасяне на речи, военни паради, концерти и полагане на венци пред гробовете на "бащите на полската независимост". Членовете на центристката и лявата опозиция пък си имаха своя програма на чествания.

Във Варшава се проведе и антифашистки поход, който обедини различни леви, феминистки и екологични неправителствени организации. В него участваха около десетина хиляди хора, носещи полски, европейски и дори кюрдски знамена, както и знамена с цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ-движението. Този поход протече под наслова: "За вашата свобода и за нашата свобода".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени