Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филми за Нежната революция и разкази на участници в нея в София

„Нежната революция - 30 години по-късно“ - това е темата, която обединява през следващите две седмици редица прояви, организирани от Чешкия център София и посолствата у нас на Чехия и на Словакия.

За събитията, свързани с падането на комунизма след масовите протести, започнали на 17 ноември 1989 г., ще разкажат гостуващите у нас преки участници в мирната, безкръвна революция, довела до демократичните промени в Чехословакия. Ще бъдат показани и редица филми, разказващи за онези драматични дни и за събитията по пътя от тоталитаризъм към демокрация.

„Промените в Източна Европа отпреди 30 години, част от които беше и Нежната революция, превърнаха нашия континент в общност на демократични държави, каза посланикът на Чешката република у нас Лукаш Кауцки“.

Но предупреди:

„Свободата и демокрацията не са просто даденост или нещо постоянно. Те трябва да се пазят, за тях трябва да се грижим, за да ги заслужим, защото ако не внимаваме може да се появи някой, който може да демонтира тази свобода и демократичното управление и да се върнем назад, но не към предишният режим, а към нова форма на диктатура“.

Всички прояви по случай 30-ата годишнина от края на тоталитарния режим в Чехословакия, които ще продължат до 29 ноември, са с вход свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени