Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Арестуват над 400 коли на ден в София, сочи МОНИТОР. Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително „закопчаните“ автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност. За да се справи с проблема с неправилното паркиране, през 2018 г. от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 г. са 13,8 млн. лв., като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от съобщенията през мобилните оператори.

София с план за садене на дървета и данни за въздуха във Фейсбук, пише МОНИТОР. План за засаждане на дървета до 2020 г. е длъжна да представи Столичната община по делото за мръсния въздух, заведено от неправителствената организация „Група за чист въздух и граждани“. Съдът отмени част от определението си от 8 юли тази година, като някои от мерките отпаднаха, но пък други бяха разширени. Ангажиментът на кметството да мие машинно два пъти месечно улиците от май до октомври остава. Ако времето позволява, от октомври до април миенето трябва да е веднъж месечно. Отпада обаче зимното миене на улиците. Премахва се и искането на таблата на градския транспорт да бъде изписвана информация за замърсяването на въздуха поради техническа невъзможност, гласи определението на Софийския градски съд. За да имат гражданите пълна и навременна информация за въздуха в града, съдът задължава „Московска“ 33 да им даде възможност за пряк достъп до данните от измервателните станции. Това трябва да се случва не само в сайта на общината в интернет, но и да се създаде профил във Фейсбук, в който да се публикуват ежедневно данните за качеството на атмосферния въздух.

Подготвя се временен режим за електрическите тротинетки, информира СЕГА. Хората, които карат модерните електрически тротинетки, трябва да са с каски, да се движат с включени светлини отпред и отзад в тъмните часове на денонощието и да са със светлоотразителни жилетки. Въвеждат се и възрастови ограничения за управляващите ги. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на пореден проект за промяна на Закона за автомобилните превози, който бе пуснат за обществено обсъждане в понеделник. С тях се променя и Законът за движение по пътищата, докато се одобрят общи европейски правила за елтротинетките. Липсата на ясни правила при използването на индивидуални електрически превозни средства е съществен фактор и предпоставка за настъпването на ПТП. 

Само 20% от студентите ходят редовно на лекции, изчислява СЕГА. Тревожните данни изнесе просветният министър Красимир Вълчев на форум в УНСС. "Направихме проверка в 4 университета и установихме 15-20% посещаемост, и то в редовна форма на обучение. Това означава, че имаме прикрита задочна форма, както и че висшето образование не може да осигури нужното натрупване на знания и умения у младите хора", заяви просветният министър, призовавайки студентите да не учат само от сесия на сесия, а ежедневно, а преподавателите - да бъдат по-взискателни не само на изпити.

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г., отбелязва ТРУД. Недостиг на инженери, лекари, учители и икономисти в следващите години прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев. “До 10 г. ще се пенсионират 40% от хората. Младите, които ще навлизат, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще се пенсионират. Ще имаме огромна обществена загуба ако нямаме инженери, лекари и учители. Ще имаме недостиг и на икономисти, журналисти, юристи и др.”, каза той по време на форум в УНСС посветен на перспективите и предизвикателствата пред висшето образование 30 г. след началото на прехода. Според Вълчев ще трябва да се засили изучаването на математика и природни науки. Заради навлизането на технологиите и машините, ще бъдат все по-търсени хуманитарните и социални умения.

Родните туристи се увеличават и харчат повече за нощувки, четем в 24 ЧАСА. Въпреки намалелия в сравнение с година по-рано брой на нощувките в родните хотели, през септември приходите на хотелите от тези нощувки са с 1,5% над нивото на миналогодишните, достигайки 166,7 млн. лв. Това съобщи НСИ в понеделник. Общият брой на нощувките през септември е с 2,3% по-малък в сравнение със същия месец на предходната година. Отливът обаче се дължи повече на гостуващите чужденци. Тенденцията, забелязана още в разгара на лятото, продължава и през септември, когато има увеличение на българските граждани с 3,3% на годишна база и намаление на чужденците с 0,1%. При парите, които оставят в хотелите българите и чужденците, има същата тенденция - плащанията на българите се увеличават с 13,8% на годишна база, а на чужденците намаляват с 1,8%.

Вдигаме научна лаборатория на Антарктида, пише МОНИТОР. Първата група от поредната българска експедиция ще тръгне към Антарктида на 13 ноември. Тази година в българската база на Ледения континент ще започне изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания, в която българските учени на място ще могат да правят своите изследвания. Според проф. Христо Пимпирев това ще бъде едно голямо постижение на българската група и на България и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които изследват загадките на Антарктика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени