Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел ликвидира високопоставен палестински екстремист в Газа

МВнР предупреждава българските граждани да не пътуват до Израел

| обновено на 12.11.19 в 14:02
Погребението на убития палестински екстремист в Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ликвидира висш командир на подкрепяното от Иран радикално движение „Ислямски джихад“ с рядък точков удар в Ивицата Газа днес, предаде Ройтерс.

Баха Абу ал Ата е убит в дома си в Газа, той е обвинен от еврейската държава в извършване на серия от трансгранични атаки. Смъртта му се очаква да бъде ново предизвикателство за управляващото Газа движение „Хамас“, което до голяма степен се опитва да запази мира с Израел след войната през 2014 г.

По-късно при нов въздушен удар на Израел в северната част на Ивицата Газа бе убит палестинецът Заки Ганам (25 г.), съобщиха местните власти и допълниха, че трима души са ранени. Преди това Израел съобщи, че е атакувал екстремисти, които се подготвяли да изстрелят ракети срещу еврейската държава. 

Междувременно израелски въздушен удар в Дамаск рано сутринта днес бе извършен срещу дома на водещ палестински екстремист в Дамаск, убит е неговият син и още един човек, съобщи държавната агенция САНА, цитирана от АФП.

Две ракети са поразили дома на водеща фигура от палестинското радикално движение „Ислямски джихад“ - Акрам Аджури в сирийската столица, загинал е неговият син Муад и още един човек, уточни САНА.

В реакция палестински екстремисти от ивицата Газа изстреляха „значителен“ брой ракети срещу Израел, съобщи говорител на израелската армия.

Ракетите са ударили Южен Израел, предупредителни сирени са задействани в Тел Авив, няма съобщения градът да е засегнат. 

От армията предупредиха, че очакват няколкодневна офанзива.

"Говорим за послание на Израел извън границите на ивицата Газа", коментира кореспондентът на БНР в Тел Авив Весела Райчинова. Тя посочи казаното от премиера на Израел, че не искат ескалация на ситуацията, но се подготвят за такава. Според нея се очакват още нападения. 

ЕС зове да спре обстрелът по граждански райони

Изстрелването на ракети по граждански райони трябва да спре незабавно, се казва в позиция на Европейската служба за външна дейност по повод събитията в ивицата Газа.

Бързата и пълна деескалация на напрежението е необходима за съхраняването на живота и сигурността както на палестинските, така и на израелските цивилни граждани. ЕС изцяло подкрепя усилията на Египет в това отношение и винаги е подчертавал, че само политическо решение може да сложи край на тази продължаваща спирала на насилие, се казва още в позицията на службата.

Предупреждение на МВнР

Поради усложнената обстановка от българското МВнР препоръчаха  временно да не се пътува в Израел, а всички български граждани на територията на страната да имат предвид, че не се препоръчват посещенията на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с Ивицата Газа, Голанските възвишения.

Посолството на България в Тел Авив е затворено за посетители. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Тел Авив на следните телефонни номера: + 972 3 696 13 78 и + 972 3 696 13 61 или мобилни номера за спешни случаи +972 54 59 54 379 и +972 54 764 00 89.

Коментар по темата направи в предаването "12+3" кореспондентът на БНР в Израел Весела Райчинова. Какво разказа тя, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна