Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Симеонова: Фалшиви биофермери вземат субсидии, без да произвеждат биопродукти

Снимка: Ани Петрова

„Прави се опит да се съсипе имиджа на българския биопродукт“, каза пред БНР председателят на Българската асоциация биопродукти (БАБ) Албена Симеонова.

Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери. Които не само че не са биофермери, но и са ползвали средства за растителна защита, забранени дори в конвенционалното земеделие. В същото време тези фермери са получавали субсидии за биопроизводство.

„Осемнайсет са пробите. Това е удар най-вече по биосектора, като се и най-вече на такива хора, които са честни, работещи и наистина в областта на биоземеделието“, каза още Симеонова.

Вече се обръща внимание на сигналите

„Мисля че последните пет години подаваме такива сигнали. Вярното е, че новото ръководство на Министерството на земеделието обърна внимание на нашите сигнали. Сигналите бяха много просто зададени от нас. Култури, които много трудно се гледат по биологичен начин – рапица, кориандър, пшеница - става въпрос за десетки хиляди декари“, каза Симеонова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Тук става въпрос за източване на едни средства. Фактически Министерството на земеделието взе мерки, имаме зам.-министър, свързан с нас, след последните стачки, които правихме през април месец. Няколко проби са взети всъщност, мисля че ставаше въпрос за 18, от които 11 показват наличие на неразрешени дори за конвенционалното земеделие вещества“, поясни тя.

Албена Симеонова каза, че това трябва да става със знанието на контролиращите лица:

„Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица. Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата…“.

Интервюто на Веселина Миланова с Албена Симеонова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!