Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото френско кино на Киномания 2019

Фестивалът на френския филм ще зарадва българската публика с най-добрите филми, произведени във Франция през последната година

БНР Новини
2
Катрин Деньов и Жулиет Бинош в „Истината“ на японския режисьор Хирокадзу Коре-еда. Откриващ филм на 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция 2019 г. и в конкурсната програма за „Златния лъв“
Снимка: institutfrancais

Деветото фестивално издание включва заглавията „Славни времена“ на Никола Бедос (2019), „Вълчият зов“ на Антонен Бодри (2019), Стая 212 на Кристоф Оноре (2019), „Истината“ на Хирокадзу Коре-еда (2019), „Клетниците 2019“ на Ладж Ли (2019) и „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Сиама (2019).

Акцент върху световноизвестния режисьор Клод Льолуш ще насочи вниманието ни върху още три филма. Това са „Един мъж и една жена“ – историята на един живот, заснета в интервал от 20 години, „Един мъж и една жена: 20 години по-късно“ и „Най-хубавите години от един живот“, който беше представен тази година извън конкурсната програма на фестивала в Кан.

Ще бъде представен също и класическият филм „Кланът на сицилианците“ (1969) с участието на митичното трио Жан Габен, Лино Вентура и Ален Делон.

Откриването на фестивала е на 15 ноември от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ с прожекцията на филма „Славни времена“. Той ще продължи до 30 ноември 2019 година. Организира се от Френския културен институт в партньорство с Киномания и НДК.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината "Славейков", "Люмиер", G8, Одеон, Euro Cinema и Дом на киното.  В Пловдив ще може да ги гледаме в Лъки Синема, а във Варна във Фестивалния и конгресен комплекс в града.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна