Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Снимката е илюстративна.

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов.

Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега обаче РИОСВ – Бургас предприе инициатива да изисква специални отговорности от нас и ни забрани да ги депонираме където и да е“, поясни той.

От Асоциацията БГ ФИШ са изпратили въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов, търсейки съдействие в тази ситуация. 

„Отговорът му е или ги преработвате, или ги вкарвате в друга суровина, или ги третираме като отпадъци. Ако са отпадъци обаче трябва да ги изследваме за един куп химични елементи. Законът така е написан, че ни задължава едва ли не да изследваме Менделеевата таблица. Това е голям разход. Оказва се също, че в България няма такава лаборатория. И ние питаме какво да правим с черупките?“, посочи той.

Според Господинов решение на проблема може да се намери в преработването на черупките. 

„Това е калциев карбонат. Ако той бъде смлян на прах и бъде хвърлен в посевите – това е идеално наторяване на почвите. Само, че някой трябва да го направи. Ние не се занимаваме с торове и препарати. Рапанът може да бъде използван в строителството като строителен материал. Други го използват в химическата индустрия – може да бъде добавка към храната на птиците“, обясни той.

Господинов допълни, че заради забраната, в момента фирмите складират черупките от рапани в предприятията и чакат решение.

От Асоциацията БГ ФИШ са поискали от министъра на околната среда и водите да бъде изготвена работна група е експерти, която да разреши проблема.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна