Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3000 донорски карти са на разположение в сградата на БЧК във Варна

Снимка: БГНЕС

Във Варна има на разположение 3000 донорски карти, които могат да бъдат получени в сградата на Българския червен кръст.

Преди седмица Министерството на здравеопазването започна Национална кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!”.

Отпечатани са 50 000 донорски карти, попълването на които няма юридическа стойност, но показва волята на своите притежатели, обясни Милена Сиракова директор на БЧК за кампанията.

„Тази карта няма никаква правна стойност. Тя не дава право при установяване на мозъчна смърт, органите да бъдат взети и трансплантирани. Близките на човека, изпаднал в мозъчна смърт взимат последното решение. Целта на тази карта и целта на кампанията „Да! За живот!" е да започнем да говорим по темата, защото България е на едно от последните места по хора, които са склонни да дарят органи по възникнала донорска ситуация. Затова  идеята е с тази карта по-скоро един човек да поговори с близките си, да заяви своето желание, че ако някога възникне такава ситуация, той иска органите му да бъдат дарени и по този начин хем ще помогне, но и по този начин ще продължи да живее“, каза Милена Сиракова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна