Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище за зрение и пътят към проглеждането

Част от актьорите на Невиждан театър
Снимка: архив Невиждан театър

Режисьорът, актьор и педагог Велимир Велев е "Главен герой" в "Нашият ден", за да разкаже как се прави театър от незрящи за зрящи.

Неговата школа „Училище за зрение“ към „Невиждан театър“ се пребори с 90 проекта от цял свят и взе една от четирите награди на Youth Democracy Award организирана от Правителствената федерална агенция за гражданско образование на Германия. Наградата се дава за проекти със силна социална насоченост, които помагат за  промяна на обществените нагласи. 

На какво се дължи успехът на "Невиждан театър"

„Театри на незрящи има много, но просто той е вербален театър. Като средство те използват езика, говора, словото и, разбира се, се движат по сцената. Но незрящи да правят нещо, което изисква визуален контрол, не е имало досега и това нещо, свързано с художествените средства и послания."

Спектакълът прекрачва отвъд границите на човешките възможности. Казва ни, че единственият начин да прогоним сянката на самотата и студа, е да отворим очите и сърцата си за хората и света около нас. "Невиждан театър" кара всеки свой зрител да прогледне в себе си и да види мястото си в света поновому. Той не е за конкретна група хора, а за всички, защото е посветен не на гледането, а на виждането чрез средствата на изкуството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна