Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва "Нощта на театрите"

| обновено на 15.11.19 в 12:04
Снимка: БГНЕС

Над 170 събития ще има тази година по време на инициативата "Нощта на театрите". В афиша са представления, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, отворени врати, театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро театър, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, детска програма.

Тази година инициативата е с послание "Ти променяш играта. Играта променя теб". Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от европейската платформа в България и представят своите продукции в над 90 места в 18 града. Основната програма е на 16 ноември.

За първи път изложбата "Нощни персонажи" ще има добавена реалност, чрез която фотографиите оживяват. Тази иновация е опит да бъдат привлечени повече млади хора към театралното изкуство и магия, каза пред Радио София Мария Панайотова.

Важна част по традиция са "посланиците" на Нощта на музеите, които ще се включат в открито студио, което ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на "Нощта на театрите" от 11.30 до 16.30 часа. Всички желаещи ще могат да им задават въпроси и да получат бързо отговори. За първи път сред посланиците е и Мариус Куркински. Не по-малко интригуващи са и останалите имена - Деян Донков, Теодора Духовникова, Ованес Торосян, Луиза Григорова и други обичани актьори.

Най-верните фенове на театралното изкуство ще имат възможността да надникнат зад кулисите на няколко театрални институции и да се срещнат с любими актьори и творци - в София (Народен театър "Иван Вазов", Софийската опера и балет и Театър "София"), в Пловдив - Драматичния театър, Стара Загора - Операта. В Габровския театър ще има ден на отворените врати, а в Хасково - разходка зад кулисите на Драматично-кукления театър "Иван Димов".

NТ Live на National Theatre London гостува с най-новата продукция на един от най-иновативните театрални режисьори Иво ван Хове. На 16 ноември прожекции ще има в шест кина, в София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас. Джилиън Андерсън ("Досиетата Х", "Трамвай желание") и Лили Джеймс ("Mamma Mia! Отново заедно") са изпълнителите на главните роли в спектакъла "Всичко за Ийв". Постановката разказва историята на Марго Чанинг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна