Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с пневмонията

Заболяването убива едно дете под 5-годишна възраст на всеки 39 секунди

Снимка: Ройтерс

Пневмонията е предизвикала смъртта на едно дете под 5-годишна възраст на всеки 39 секунди миналата година, т.е. причинила по-голяма детска смъртност в сравнение с която е да било друга инфекция, предупредиха няколко организации и УНИЦЕФ, предаде БТА. Днес се отбелязва Световният ден за борба с пневмонията - 12 ноември.

„Тази остра респираторна инфекция е отнела живота на над 800 000 деца под 5-годишна възраст миналата година“, се казва в съвместно комюнике на УНИЦЕФ и 5 организации, сред които неправителствената „Спасете децата“. „Повечето от въпросните смъртни случаи са свързани с деца под двегодишна възраст, а почти 153 000 смъртни случая - с едномесечни бебета.“ В комюникето се призовава да се вземат глобални мерки срещу пневмонията.

Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси или микроскопични гъбички. При пневмония алвеолите на белите дробове се изпълват с гной и течности, които затрудняват дишането. Според данни на Световната здравна организация пневмонията е виновна за 15 процента от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст в света.

„Това е забравена глобална епидемия, срещу която трябва да има спешен международен отговор. Милиони деца умират поради липса на ваксини, антибиотици и лечение с кислород (кислородни терапии)“, прецени Кевин Уоткинс от организацията „Спасете децата“.

Над половината от дължащите се на пневмония детски смъртни случаи са регистрирани в 5 страни - Нигерия, Индия, Пакистан, ДР Конго и Етиопия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!